Ai sau ai avut un astfel de “antrenor”

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris la rubrica Carcoteala, desi cred ca ar fi fost cateva subiecte ce se puteau califica cu o foarte mare usurinta la aceata categorie.

In urma cu 2 saptamani, ma uitam linistit la stirile sportive si am vazut acest reportaj.

Tinand cont ca nu am gasit inregistrarea stirilor sportive, si ca acest filmulet nu este in limba romana, o sa fac un mic rezumat.

Context: Se vorbea despre Dan Petrescu. Fost jucator in Nationala Romaniei, actualmente antrenor in Rusia. Pentru necunoscatori, ca si antrenor a avut ceva rezultate si este vazut destul de bine. Personal, il admir pentru efortul pe care-l face la echipele pe care le antreneaza, pentru rezultate si pasiunea cu care face toate acestea.

In reportaj, suporterii rad de modul de exteriorizare al domnului Dan Petrescu si spun ca nu sunt increzatori ca ar putea aduce rezultate bune. Prima parte a reportajului arata cum niste pusti il imita si-l ridiculizeaza. Dincolo de faptul ca este destul de haios modul in care se manifesta, mai ales daca sunteti atenti pe la minutul 3.00 – 3.20, daca stai sa te gandesti ca acesta este antrenorul echipei, este destul de trist ca cel care trebuie sa dicteze strategia si sa se asigure ca jucatorii o implementeaza, se comporta in acest fel.

Mare pacat ca efortul sau, calitatile si rezultatele ca si  antrenor isi pierd valoarea datorita atitudinii sale.

Sunt convins ca, indiferent de mediul in care iti desfasori activitatea, daca ai parte de genul acesta de atitudine si ai un astfel de “antrenor”, oricare ar fi calitatile sale, nu poti performa la capacitate maxima.

Nu vreau sa fac pe desteptul si sa-i dau vreun sfat lui Dan Petrescu, nici macar nu sunt in masura, ii respect munca si sper sa aiba succes in continuare, dar daca insa facem un exercitiu de imaginatie si nu mai suntem pe terenul de fotbal si ne mutam intr-o organizatie si nu mai avem “antrenor”, ci avem un manager, oare in ce fel schimba acest lucru datele problemei si cat de motivati mai sunt oamenii sa lucreze cu si pentru un astfel de manager?

Nici aici nu vreau sa dau sfaturi, ci doar sper ca si acesti manageri sa aiba rezultate, insa cred ca, daca ar putea renunta la componenta usor colerica, ar avea  mult mai mult de castigat atat ei, cat si cei cu care lucreaza.

Ai sau ai avut un astfel de “antrenor”? Ce ai facut?

Lasa un comentariu:

 • Codrin

  Sara’ buna,
  Nu sunt tocmai de acord cu exemplul folosit si am sa si argumentez de ce.
  Tu ai luat exemplul de manifestare a lui Dan Petrescu din timpul meciurilor si l-ai portat in zona managementului. Banuiesc ca ai facut-o ca sa arati un exemplu de temperament extrovertit care ar fi de preferat sa nu aparat la un manager. Doar ca exemplul folosit nu e chiar fara cusur si eu il voi folosi pentru a arata ca si un astfel de exemplu de temperament poate fi util si eficient.
  Din filmuletul prezentat si din documentarea pe net (ca nu il conosc personal pe Dan P.) se vede ca acesta exteriorizare apare fata de arbitri in special si fata de persoane externe echipei in general. Aducand si acest “unghi” in zona managementului, vin si intreb: de ce echipa unui manager care se manifesta astfel nu poate performa? Dan P. are un mod puternic extrovertit de a-si apara echipa, inducand presiune pe adversari si disconfort celor din jur. Cheia din exemplul meu e redirectionarea temperamentului spre exclusiv exterior; iar partea cu exclusivul nu e deloc usoara …
  Revenind la ideea articolului, cred ca intr-un “sistem matur” asemenea exemple de manageri se elimina singure. In sistemele “mai la inceput de drum” riscul e un pic mai mare.

  • Ciprian Cucu

   Seara buna,
   Ultimul paragraf din commentul tau m-a “uns” la suflet. Mi se pare o concluzie excelenta indiferent de exemplul prezentat.
   Revenind la exemplu cu Dan P. din ce am vazut prin presa nu sesizasem perspectiva prezentata de tine. Am fost convins ca atitudine lui Dan este si vis a vis de echipa. Daca schimbam putin unghiul din care privim, fara doar si poate daca reuseste sa se exteriorizeze nu exclusiv cum ai spus tu, ci eu propun ceva mai indulgent, adica preponderent in afara echipei, sunt total deacord cu tine.
   Iar vis a vis de exclusiv exterior cred ca destul de putini reusesc. Oricum articolul era menit sa amendeze ceea ce ai banuit si tu in prima parte a commentului si anume comportamentul care ajunge usor de necontrolat chiar si de cel care il are.