De ani de zile tin cursuri de MS Project si am ajuns la concluzia ca foarte multe persoane intampina dificultati. Si eu am intampinat, iar foarte probabil chiar si tu, daca citesti acest articol.

Indiferent de cine a avut sau nu dificultati, esenta articolului este ca majoritatea acestora nu erau legate de MS Project, ci de lucruri si cunostinte pe care ar trebui sa le ai inainte de a utiliza MS Project.

Nu este nevoie sa deschizi MS Project pentru a parcurge acest articol. Informatiile pe care ti le voi prezenta te vor ajuta sa utilizezi MS Project ca un adevarat Project Manager: „TU sa folosesti MS Project, nu programul sa te foloseasca pe tine!”

Am alcatuit pentru tine o lista care sa-ti clarifice tot ce trebuie pentru a “face treaba” cu MS Project:

1. Cunostinte de baza in Project management

Asa imi incep orice curs de MS Project si acelasi lucru ti-l spun si tie. Daca vrei sa folosesti un soft de project management, trebuie sa ai cateva cunostinte de baza in project management:

  • Ce este un proiect?
  • Cum se face si ce este un WBS (Work Breakdown Structure)?
  • Cum se face secventierea?
  • Ce este tripla constrangere si ce impact are modificarea unui singur element din cele trei?
  • Cum se face alocarea resurselor?
  • Ce sunt constrangerile?

Lista poate continua, insa ideea este simpla: este natural sa nu reusesti sa faci treaba cu un software de project management, daca nu cunosti elemente de baza din managementul proiectului.

2. WBS-ul Proiectului

Cu riscul de a ma repeta, este important sa faci WBS-ul proiectului si sa cunosti concepte precum Outline si Summary Task. Pe scurt, acest lucru inseamna sa stii sa structurezi WBS nu numai in format arborescent, cat si in format Outline, gen capitol de carte.

De retinut:

task-urile de sumarizare sunt acele task-uri “parinte” ce inglobeaza mai multe activitati.

3. Diferenta intre: Work, Duration si Units

  • Work: cantitatea de munca, necesara pentru a finaliza un task. Este nevoie de 2 ore de munca pentru un junior tester pentru a finaliza acest scenariu de test.
  • Duration: cat va dura taskul pentru a fi finalizat ? O sa dureze 4 ore pentru a fi finalizat taskul X.
  • Units: numarul de resurse sau procent din timpul disponibil al unei resurse care va fi alocat unui task. Un junior tester va aloca 50% din timpul sau pentru a dezvolta secenariile de test.

Iata o formula care lamureste aceste concepte:

Duration = Work/Unit.

In cazul nostru: durata (4 ore ) = Work (2 ore) / 0.5 (din disponibilitatea resursei)

Un alt concept este effort driven: daca adaugam sau scoatem o resursa de pe un task, durata acestuia va scade sau va creste corespunzator.

4. Relatii si dependente intre activitati

Un ultim aspect este acela de a crea relatii si dependente intre activitati si in nici un caz sa nu introduci datele manual, decat daca ai de a face cu o constrangere.

 

Acestea sunt cele 4 sfaturi pe care ti le ofer astazi. Cu aceste cunostine minime, te poti apuca sa inveti MS Project.

Sunt curios sa aflu parerea ta. Lasa-mi un comentariu mai jos.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!