Putine lucruri se compara cu trecerea dintre ani. Energia e aproape paroxistica, momentul este incarcat de sperante si de cele mai multe ori, ne simtim mai puternici decat in restul timpului.

Fiecare indrazneste sa viseze, iar motivatia este propulsata, uneori, artificial. Daca si puterea de a realiza lucruri marete este pe masura, poate chiar e clipa in care ne convingem ca acesta este “Momentul Zero” si ca urmeaza anul marilor reusite.

  • In aceasta perioada, prefer curatenia de primavara, chiar daca afara frigul atinge cote uriase, iar iarna de abia s-a instalat.
  • Profit de putinul timp liber dinaintea distractiei si ma gandesc ce as putea face pentru a incepe acest an mai bine.
  • Recapitulez succesurile (ca sa citez din clasici) si nereusitele anului trecut, evaluez ce ar trebui sa schimb si mai ales ce pot face pentru a avea un an fantastic.
  • Dar, cel mai important, as vrea sa identific zonele care necesita atentie, ce este esential si unde trebuie sa-mi concentrez atentia si energia, pentru ca munca mea sa aiba un impact cat mai mare.

Sunt super incantat si cred ca si tu esti nerabdator, asa ca … da-mi voie sa-ti prezint o lista de ponturi pentru un 2017 exceptional!

Indrazneste sa visezi! Cu maretie!

Cand ai visat, ultima oara, cu ochii deschisi? A fost si inca mai este, pentru cateva zile, perioada perfecta pentru vise si pentru visuri.

Ai stat relativ departe de agitatie, poate si de laptop, in caz ca n-ai facut cuiva serenade sau daca nu te-ai conversat cu familia ori cu prietenii plecati, departe.

Mai nou, te uiti … tanar si nelinistit cum ninge, nu ca-n versurile lui Bacovia, ci – probabil – alaturi de cei apropiati sau in cafeneaua preferata, etc.

Cel mai simplu remediu in a nu te trezi prea brusc din vis, dar si cel mai practic, e sa-ti dai o mana de ajutor, intrebandu-te:

  • Unde ma vad peste un an sau doi?
  • Ce anume ma va ajuta sa ajung acolo?
  • Daca banii nu ar fi o problema, ce as face?
  • Cum as proceda, daca n-ar exista obstacole?

Un exercitiu de vizualizare ajuta intotdeauna.

Pe masura ce te gandesti, vizualizeaza. Cum te simti? Ce altceva ar trebui sa completeze tabloul?

Daca exercitiul incepe sa-ti placa si vrei sa mergi mai departe, creaza un grafic al viselor. Poate suna ciudat, dar vine din engleza: “Dream chart”.

Exemplu:
Aseaza intr-o pagina o poza, pe care o asociezi unui vis.

  • Iti doresti si visezi sa calatoresti, pune o poza cu peisaje din Republica Dominicana.
  • Iti doresti un apartament mai mare, posteaza o poza cu locuinta visurilor tale.

Jocul nu trebuie sa fie perfect, insa chiar si compus din bucatele, are doua calitati majore:

  1. Ai asezat visul pe hartie, fapt care ti-l aduce mai aproape de indeplinire, pentru ca deja ai inceput sa lucrezi la infaptuirea lui.
  2. Poti adauga sau sterge orice, dar mereu vei avea o privire de ansamblu.

Daca esti fan copy/paste, poti folosi un Powerpoint, pentru a pune, cap la cap, cateva poze care te inspira.

Apropo, iata un articol mai vechi, menit sa te inspire si sa te oblige sa te intrebi: “Cum ar fi daca intr-un an sau doi as reusi sa ajung acolo?”

Tony Robbins spune ca fericirea vine din progres, asa ca, daca anul viitor, pe vremea asta, vei fi cu un pas inainte, eu zic ca e bine. Ce parere ai?

Defineste obiective!

In functie de nivelul tau in cariera sau de cat de mult ai facut in trecut, poti defini un obiectiv curajos sau unul care sa-ti dea aripi. Sau poate poti defini intre 5-7 obiective, depinde de situatie.

Incearca, totusi, sa nu fie prea multe, pentru ca poate fi coplesitor.

Rolul obiectivului este sa te tina in priza, sa ai acel ceva care sa te mane in lupta si de fiecare daca cand te gandesti de ce merita sa tragi tare, sa te gandesti la visul tau.

Cand formulezi un obiectiv, ai grija sa:

  • Fie clar si usor de inteles si de interpretat.
  • Sa fie masurabil, astfel incat sa-ti dai seama atat daca l-ai atins, cat mai ales ce etape mai ai de parcurs pana la final.
  • Sa fie realist. In momentul in care l-ai schitat pe hartie si ai facut un plan de actiune, iti vei da seama mult mai usor cat de realist sau de fantezist este.
  • Sa existe un termen limita.

Pentru a depasi cliseul stabilirii obiectivelor, completez cu o serie de idei generale, legate de scopurile tale.

Nu toate se stabilesc la inceputul anului, iar termenul limita sa fie 31 decembrie.

Din punctul meu de vedere, tot ce este “fixat” pe termen foarte lung este sortit amanarii.

Obiectivul poate fi definit astazi, la fel de bine poate fi definit si in luna mai, dar, in oricare situatie se poate finaliza la sfarsitul lunii aprilie.

Stai ancorat in realitate!

Pare a fi o vorba de duh? Ei, uite la ce ma refer:

  • daca ai 2 copii si nu ai cu cine sa-i lasi atunci cand racesc si daca alergi dintr-un capat in altul al orasului, ca sa ajungi de acasa la gradinita si apoi la serviciu, plus retur, vorbim despre o situatie dificila.
  • daca seara petrecuta acasa reprezinta o serie intreaga de activitati adiacente si daca tot ce iti rezervi tie se rezuma la un dus si la o cana cu ceai, atunci obiectivul plauzibil este o carte buna, cu care, probabil, o sa adormi in brate.

In acest scenariu, imi vine greu sa cred ca vei gasi timpul necesar pentru a participa la 3 intalniri de networking pe saptamana, unde mai pui ca ai vrea sa si alergi 5 km, zilnic.

Asadar, incearca sa calibrezi obiectivul si sa-ti gasesti echilibrul intre realitatea ta si ambitiile generate de visul initial.

Cu toate acestea, orice pas este esential!

Gandeste eficient!

“De ce, zilnic, pierd intre 30 si 60 de minute planificand chestii irealizabile si de ce voi continua sa o fac si anul urmator?”

Acum vine partea dificila! Visezi frumos, iti propui lucruri marete si le concretizezi in obiective care, din punctul tau de vedere, sunt realizabile.

Sparge fiecare obiectiv in activitati menite sa te ajute sa obtii ce ti-ai propus. Poate fi vorba despre:

  • A scrie mai mult si mai bine, cum este cazul meu.
  • Marirea numarului de proiecte.
  • Imbunatatirea modului de comunicare si de interactiune cu restul factorilor.
  • Sporirea numarului si a calitatii colaboratorilor.
  • Dezvoltarea unui material sau a unui produs nou.
  • Ingrasatul portofelului.

Astfel, pentru a putea actiona la foc automat, trebuie sa elimini presiunea planificarii, iar lucrurile sa-ti fie cat mai clare. Logic e sa vezi ce ti-a ramas de rezolvat din ziua anterioara si sa vezi cum prioritizezi ziua de maine. Aceasta este o strategie pe termen scurt.

Pe termen lung, e bine ca activitatile necesare indeplinirii unui obiectiv sa fie listate si puse cap la cap intr-un plan amplu, pe care sa-l ajustezi periodic.

Referitor la proiectele mici, anul trecut am scris un articol in care recomand cateva aplicatii gratuite.

Actioneaza, actioneaza, actioneaza!

Probabil, progresele semnificative zilnice constituie cea mai dificila parte a procesului. Ei bine, daca ne-am lamurit cu teoria, ce ne facem cu practica?

Important este sa te apuci de treaba!

Gaseste un partener care sa te ajute, chiar daca, din cand in cand, cum se zice in popor “hold you accountable”. Adica, sa stai in priza.

Mai mult decat atat, trebuie sa gasesti momentul si sa-l mentii, pentru a ramane responsabil. Daca nu cunosti conceptul, acesta se refera la acea stare in care simti nevoia sa mergi mai departe. Pe principiul “pofta vine mancand, desi e greu pana te apuci”.

Felul in care ai spart un obiectiv in activitatii concrete, iar pe masura ce avansezi simti ca ai definitivat cateva si esti tot mai aproape sa-ti atingi tinta, sunt convins ca te mentine motivat.

Nu in ultimul rand, gandeste-te ce e mai important: Sa faci tu tot, sa risti sa nu reusesti si sa intarzii, ori mai rau, s-o dai in bara sau sa ceri ajutor? Ai fi surprins sa afli ce surprize placute poti avea.

Elimina obiceiurile nocive!

Schimbarea e lucrul naibii, pentru ca greu sa o realizezi cu altii, dar mai dificil e cand trebuie s-o faci tu!

Cand te gandesti sa faci o schimbare, exista doi factori principali, care te pot pune in miscare:

  1. Cat de frumos e visul si cat de mult iti doresti sa ti-l indeplinesti. Mai pe romaneste, ce te motiveaza?
  2. Care sunt consecintele, in cazul in care eviti provocarea. Sau ce ai de pierdut. De obicei, povestea asta doare tare, si in momentul in care simti ca te arde e posibil sa te mobilizezi mai bine.

In urma cu ceva timp, am scris o serie de articole despre obiceiuri, care sper sa te inspire.

Creste productivitatea!

Productivitatea, bat-o vina! Multa lume imi spune ca suna corporatist. Un prieten, jurnalist, imi spune ca suna, deopotriva “comunist”. ☺

Da, stiu si daca folosesc time management, iti suna tot la fel… de corporatist. ☺

Mai degraba, hai sa-ti spun vreo 2-3 lucruri, pe care le-am invatat dintr-un curs la care am participat la inceputul anului acesta.

In primul rand, toate retetele pe care le gasesti in carti suna bine, chiar dau rezultate, insa, in majoritatea cazurilor, beneficiarii sunt exclusiv cei care scriu respectivele carti. Si, ca sa fiu carcotas, cateodata si ei vorbesc verzi si uscate.

Adica, daca iti spun sa faci o lista cu obiective pentru maine, iar tu iti petreci 30 de minute, seara, planificand ziua urmatoare iar dimineata te trezesti la 5.30 si-ti faci treaba in 2 ore, inainte sa pleci la birou, am o sansa mare sa ma injuri.

Asa ca, in functie de felul tau de a fi, fie ca esti un cocos care da desteptarea in tot cartierul, fie ca esti o bufnita care intra pe baterii incepand cu orele 5-6, seara, incearca sa-ti faci propriul plan, astfel incat sa bifezi cat mai multe reusite, de pe lista prioritatilor. Indiferent daca le faci la prima ora sau cand toata lumea doarme … sa fie primit!

Imi rezerv, totusi, cateva recomandari, idei care pentru mine au functionat

Pentru o productivitate crescuta, o minte limpede, mai putin stres si mai multa creativitate, iti sugerez sa-ti rezervi doza de somn necesara functionarii optime a organismului tau! Inca ma lupt cu mine, la acest capitol, insa fac progrese mari.

Daca nu te poti concentra, cauta ceva care sa te ajute. Pentru mine, ultima gaselnita in materie este aceasta aplicatie:  Productivity Challenge Timer. O folosesc pe android, pe iOS nu am incercat.

Ultima recomandare vine de la Greg McKeown: “Esentialismul” este o carte care mi-a marcat sfarsitul anului trecut pe principiul “focus pe ceea ce merita!”

Poti cauta pe net, ca sa-ti faci o idee despre ce este vorba, inainte de a o cumpara. Mai mult decat atat, cartea se gaseste si in limba romana, asa ca merita! Aici gasesti o recenzie scrisa de Florin, care sper sa te convinga!

Imbunatateste-te continuu!

Anul trecut, am scris mai multe articole pe aceasta tema. Cred cu tarie ca:

Omul cat traieste invata si cand nu mai invata, moare

Chiar daca vorbim la figurat.

Cand timpul iti permite, poti parcurge cateva articole dedicate acestei teme:

Ma bucur ca ai fost alaturi de mine pana la finalul articolului si iti doresc un An Nou excelent!

M-as bucura sa aflu ce consideri ca ar trebui sa faci, pentru ca 2017 sa devina cel mai bun an al tau!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!