Acest articol reprezinta a treia parte dintr-o serie de 5 articole despre stress management. In cazul in care nu l-ati citit pe primul iata mai jos titlurile:

  1. Gestionarea Stresului
  2. Cum sa gestionam eficient persoanele stresate
  3. Jurnalul de stress
  4. Exercitii de reducere a stresului
  5. Cand stresul poate fi productiv

Jurnalul de stres

Cu atat de multi factori necontrolabili de stres, este greu de identificat  ce anume ne cauzeaza cel mai mult stres in viata noastra de zi cu zi.

Parte din stresul pe care il resimtim este inevitabil si este generat de situatii absolut normale, cu nimic iesite din comun , dar in unele cazuri stresul este inutil si vine in niste momente pe care nu le putem controla, desi am putea sa o facem.

Stresul, in toate formele sale poate deveni atat de greu de gestionat, incat uneori pune stapinire pe vietile noastre. Sublinierea factorului de stres este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie sa le faci, dar cu ajutorul unui jurnal de stres, acesta poate fi un pas in directia cea buna, pentru a afla care este de fapt cea mai mare cauza de stres din viata ta.

Un jurnal de stres nu este foarte diferit de un jurnal normal. Poate avea orice tip de format, important este sa-ti fie usor de folosit si completat pentru ca vei avea nevoie sa il analizezi in mod regulat.

Spre deosebire de un jurnal normal, unde de obicei oamenii scriu la sfarsitul unei zile sau o data la doua zile, intr-un jurnal de stres este indicat sa scrii mai des, daca este cazul chiar de mai multe ori pe durata unei zile.

Pe durata analizei te vei uita la lucruri precum : anumite situatii, anumite perioade de timp sau intervale ale zilei care iti cauzeaza stres. Pur si simplu imagineaza-ti jurnalul ca pe o baza de date pe care ti-ai creat-o si poti pune cate un filtru, iar mai apoi poti analiza rezultatele.

Daca nu esti genul de persoana care este dispusa sa isi aloce cateva minute pe durata unei zile, seteaza-ti o alarma pe telefon ca sa iti aduca aminte ca este cazul sa iti completezi jurnalul de stres.

Este important ca in  momentul in care faci aceste inregistrari, sa nu te concentrezi pe situatii care nu sunt sanatoase si care iti accentuaza nivelul de furie, important este sa descrii situatia si sa completezi acest jurnal, cat mai detasat cu putinta.

Daca o situatie anume iti genereaza o stare nu tocmai ok, in mometul in care scrii acele lucruri, mai bine te opresti. Totusi, un lucru de care ar trebui sa tii cont este ca toate datele pe care le-ai introdus, trebuie sa aiba cateva elemente cheie minime astfel incat mai tarziu sa poata fi analizate si intelese.

Un jurnal de stres trebuie sa contina mimim

  • Data la care s-a intamplat evenimentul
  • Ora la care s-a intamplat evenimentul (deoarece vei introduce mai multe situatii pe durata unei zile, pentru rezultate optime este bine sa evidentiem si ora, astfel incat sa putem separa stresul generat de o zi de lucru normala, de alte surse externe)
  • Cauza generatoare de stres
  • Starea pe care o ai in momentul in care completezi aceste date. Si aici nu ma refer la informatii de genul, buna, rea. Ci la cum te simti si ce simptome ai : stare de ameteala, tensiune, stare de nervozitate acuta, gol in stomac. In cazul in care nu ai nici un simptom, nu este nevoie sa completezi aceasta rubrica.
  • Nivelul de fericire pe o scara de la 1 la 10. Acest lucru ar trebui sa sublinieze cat de mult iti este afectata fericirea si care este impactul factorului de stres asupra fericirii tale.

Completarea acestui jurnal poate parea la un moment dat chiar o chestie haioasa spre ridicola, insa daca vrei sa iei decizii in viata ta legate de cauzele generatoare de stres, este un instrument foarte bun.

Cateva sfaturi de urmat

  • Incearca sa nu te intorci mai mult de 2-3 luni in urma, decat daca situatia cu care te confrunti are o conexiune directa cu cea de acum cateva luni sau este o continuare a acesteia
  • Incearca sa izolezi stresul si factorul de stres, pe care-l resimti, de mediul inconjurator
  • Incearca sa completezi date in jurnal timp de o luna sau chiar mai mult inainte de a incepe sa faci o analiza asupra datelor
  • Cu riscul de a ma repeata, incearca sa notezi starea de spirit, temele comune si situatiile ce genereaza stres si simptomele pe care le ai.

Odata ce ai reusit sa identifici cauzele reale de stres si simptomele, pe care acestea le genereaza, esti gata sa iei decizii si  sa schimbi ceva in viata ta.

In urma cu mai bine de 6 luni, cineva mi-a sugerat sa completez ceva similar, fara sa-mi dau seama despre ce era vorba. Dupa cateva zile, am imbunatatit template-ul si pot sa spun ca, dupa ce ai suficiente date, incepi sa-ti dai seama care sunt situatiile si factorii generatori de stres si sa actionezi proactiv in cunostinta de cauza.

Sper sa va fie de ajutor si mult spor la completat!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!