Primul lucru pe care ar trebui sa il faci in momentul in care vorbesti de o criza este sa reusesti sa definesti, cat mai bine, ce Dumnezeului inseamna criza, dincolo de panica si efectul pe care il resimti in momentul in care te afli intr-o astfel de situatie.

In acest sens, m-am gandit la 3 mari puncte pe care as putea sa le scot in evidenta:

  • Ideea de a ramane fara bani, sau daca ar fi sa discutam dintr-un punct de vedere project oriented, am putea spune ca  ai depasit bugetul.
  • Faptul ca esti in urma cu ceea ce ti-ai propus, in criza din punctul de vedere al planului.
  • Ai de-a face cu un risc suficient de mare astfel incat sa consideri ca genereaza panica.

Indiferent din ce punct de vedere privim, in momentul in care ne uitam la aceste 3 mari zone cred ca putem defini o situatie de criza, cel putin atunci cand vorbim de lucrul in proiecte.

Voi continua prin a-ti spune o poveste

In urma cu ceva timp, am iesit cu niste amici la o bere. Cred ca trecuse mai bine de 1 an de zile de cand nu mai iesisem impreuna, asa ca entuziasmul era destul de mare. Si la un moment dat a venit vorba de cum anume se face ca ajungi sa folosesti ultima lama de ras din set, mai mult decat le-ai folosit pe celelalte 4.

Desigur, ne-a bufnit pe toti rasul cand ne-am dat seama ca ne aflam toti in aceiasi situatie. Acum nu mai luam in calcul faptul ca dupa un anumit timp de folosire a unei lame de ras, trebuie sa faci ceva sacrificii: poate se rupe barba, poate te si iriti un pic. Si atunci m-am gandit ca este o chestie foarte haioasa pe de o parte, si pe de alta parte, este un exemplu bun de comportament in situatii de criza.

O alta poveste, cred ca se intampla cam in perioada cand a inceput criza 2008-2009, o companie destul de mare, intr-o prezentare, a facut angajatilor o comparatie intre situatia actuala, strategia companiei si pasta de dinti.

Daca ai o pasta de dinti undeva la 80%, poate chiar 90% din tubul respectiv, se termina relativ rapid. Apoi in mod paradoxal restul de 10% s-ar putea sa te tina la fel de mult cat te-a tinut tubul pana in momentul acesta si tot mai storci si tot mai iese si tot asa.

Hai ca ai prins ideea: in momentul in care se strange lantul si ne aflam in situatii de criza, reusim sa ne descurcam si cu ce avem. Cand avem totul la dispozitie suntem mult mai relaxati si nu monitorizam costurile, care de cele mai multe ori scapa de sub control.

Si ultima poveste vine din perioada facultatii si descrie o criza de timp.

Banuiesc ca si tu ai trait fenomenul invatatului pentru un examen pe ultima suta de metri: cum anume reuseai de cele mai multe ori sa tragi foarte tare in ultimele 2-3 zile si sa ingrasi porcul in Ajun.

Si atunci iti pui intrebarea: “cum Dumnezeului reusesti intr-un timp atat de scurt sa te mobilizezi atat de bine si in situatii de criza?”. Mai mult, dupa ce ai sustinut examenul cu pricina, urmeaza inca unul care va avea acelasi tratament, si surpriza: inca o mobilizare generala!

Si pentru ca am vorbit de situatii de criza, nu ma refer la genul acela de studenti care au invatat sarguincios pe toata durata anului, ci, de obicei, ma refer la cei care au avut alte preocupari didactice in afara celora de a invata pentru materiile la care vor sustine examene.

Una peste alta, fie ca ingrasi porcul in Ajun, fie ca nu, mobilizarea in situatii de criza, mai ales pentru examen, reprezinta un exemplu foarte bun si sper sa te identifici cu el.

Acum, apropiindu-ne de final, am pentru tine 4 sfaturi

1. Nu intra in panica

Am studiat chestia asta in ultima perioada si am ajuns la concluzia ca nu te ajuta la nimic.

Desigur, poate sa aiba o oarecare conotatie pozitiva in momentul in care reprezinta un soc si te dezmeticeste un pic, insa una peste alta, panica nu prea ajuta la nimic, mai mult decat atat, poate sa te duca intr-o zona in care sa te blocheze, asa ca incearca sa renunti la ea.

2. Nu te lasa influentat sau intoxicat

Si aici ma gandesc mai ales la oameni care pot sa aiba influenta negativa si ganduri negative.Prin panica lor pot propaga toata energia negativa catre tine.

Daca ar fi sa ne uitam intr-o maniera haioasa la toata povestea asta, cred ca ar suna ceva de genul:

3. Lasa drama. 

Si cand zic drama sunt convins ca fiecare am trecut prin chestia asta si reusim sa o identificam.

Daca nu, am sa-ti dau un exemplu acum si suna ceva de genul acesta:

“aoleu mai am 2 zile si trebuie sa livrez si nu mai stiu ce trebuie sa mai fac si iau un coleg la tigara si ma vait la el si ii spun ca vai … mai avem doar 2 zile si nu mai stiu ce sa mai facem si este atat de grea viata si vai de capul nostru si ne mai punem o ceasca de cafea si luam urmatoarea victima la rand si ii spunem si acesteia ce grea este viata si cat de greu ne-a fost si tot asa”.

Acum, indiferent ca esti in tabara celui care initiaza discutia, fie in cealalta, in care esti partener in discutie si esti tarat in aceste discutii cu forta, ideea este sa renuntam la drama. Drama nu face decat sa ne alimenteze o frica interioara si sa ne ofere o stare de agitatie.

4. Ramai concentrat!

Poate este greu sa reusesti sa stai concentrat o perioada lunga de timp si sa te tii de absolut tot ce ti-ai planificat si sa tragi foarte tare intr-o anumita directie.

In momentul in care reusesti sa identifici criza, un lucru extraordinar pe care ai putea sa-l faci, ar fi sa te concentrezi pe ceea ce te intereseaza.

Ai de-a face cu 7 initiative pe care trebuie sa le finalizezi. Le triezi foarte repede, le opresti doar pe acelea 2 care au de-a face cu ce te ajuta sa iesi din criza.

Ai 5 oameni care stau la rand si asteapta sa discute cu tine, discuta cu cei care au de-a face cu situatia de criza. Ramai concentrat pe ceea ce te intereseaza si cred ca lucrurile se vor finaliza.

Mai mult decat atat, mentine un nivel crescut de optimism. Cum imi place mie sa spun: BePositive si trage tare!

Oricum indiferent ce intervine pe parcurs, cel mai mult in momentul acesta te ajuta sa actionezi si putin cate putin sa avansezi in directia care te intereseaza.

Cam atat despre aceasta mobilizare in situatie de criza, sper sa iti fie de folos si daca mai ai si alte idei te invit sa-mi lasi un comentariu mai jos.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!