Rezultate Bacalaureat 2011

In ce calitate vorbesc? Pai, pe de o parte legat de sistemul de invatamant si de profesori, vorbesc pentru ca am trecut si eu prin aceasta experienta si cu totii cred ca suntem indreptatiti, macar la un punct de vedere si in al doilea rand in calitate de trainer, pentru ca si trainingul este o forma de invatamant. Despre elevi din 2 perspective: din nou am fost si eu o data acolo, fie ca mi-a placut sau nu, si a doua oara din perspectiva omului care petrece aproximativ 4 -5 luni in procesul de recrutare. Marea problema cu care ma confrunt este, ca desi petrec timpul acesta, nu gasesc persoana de care am nevoie, ci doar o persoana care, in cel mai fericit caz are potential, insa cere un salariu de start la care pe vremea noastra nici nu visam.
M-am tot gandit daca sa scriu sau nu acest post, pana cand ieri am vazut urmatoare poanta: Intrebare: Ce ti-a picat la Bac? Raspuns: Tot liceul. Nu incerc sa caut vinovati pentru ca stim, ca de la un capat la altul, toti suntem o apa si-un pamant. Ceea ce este ingrijorator este ca o data cu intrarea la facultate pe dosare si o selectie facuta la misto la Bac, am ajuns sa avem o specie plimbatoare prin facultati. Nu ne ducem sa mai invatam, ne ducem sa ne plimbam, sa ne distram. Nu am nimic impotriva distratului si eu am fost student si am petrecut niste ani de exceptie in Regie: prietenii stiu de ce … insa mai reuseam sa mergem si la scoala, sa participam si la laboratoare si la „nenorocitele” de seminarii matinale, fara de care nu intrai in examen.
Nu demult am auzit ca datorita restructurarilor toti profesorii buni au plecat. Eu zic asa: fenomenul meditatiilor sunt convins ca si in ziua de astazi continua, insa cum ar fi sa primeasca parintele banii inapoi daca elevul nu trece Bac-ul la materia respectiva sau pica examenul de admitere la facultate? Sau poate e copilul de vina: atunci domnilor profesori renuntati la banii de la meditatie si dati-l afara pe copil. Sau si aici avem de-a face cu spiritul antreprenorial la negru ?
Legat de sistem: pe vremuri stiai una simpla si buna, te chinuiai sa inveti la doua materii pentru ca aveai admitere la liceu, apoi mai faceai un forceing pentru ca venea treapta (este drept eu nu am prins perioada aceasta) … acum invatam cat mai multe ca sa cream o inCultura Generala, se cere sa stim de toate. Pretindem ca vrem sa facem comentarii, dar nu suntem capabi sa frazam lucruri simple.
Cand eram mic, nu intelegeam ce este cu scolile profesionale si consideram un esec daca se ajungea acolo. Acum m-am mai desteptat : macar atunci de acolo ieseau niste oameni buni pe meserie. Acum nu, toti suntem ingineri, toti terminam facultati de management si daca se poate toate posturile de entry level sa fie de management, ar fi perfect si desigur vreau si eu 1000 euro, cel putin la nivel de Bucuresti. Am reusit cu succes sa cream generatia “ I Deserve”. Ce? Pai tot nu ? Ca doar trebuie sa am! Este bine suntem cu psihicul sus insa ce fac pentru toate lucrurile acelea ?
In scoala nu am excelat, ba chiar cu unele materii am avut dificultati si cu siguranta pot sa spun ca, dupa ce am terminat m-am bucurat foarte mult. .. uneori trebuie sa facem si ce nu ne place:
– Elevii sa invete, nu tot, nu de olimpiada, ci de 6, parca asta e nota de trecere.
– Domnilor profesori poate rolul nostru este sa dam note pe merit si ma intreb ce note aveau toti cei care au picat si de ce ? In plus daca vedem ca elevul are note mici, cum ar fi daca el nu ar invata acasa ca sa devina stralucit si eminent si sa plece in strainatate sa lucreze ca un foarte mare doctor sau architect, si-l invatati voi la scoala, nu doar sa listati o tabla copiata din manual sau mai stiu eu din ce alte carti. Insist nu trebuie sa-l fac un eminent ci doar sa-l invat sa ia 6.
– Domnilor de ce faceti o astfel de programa scolara, ce stie sa faca un elev care termina liceul si cine il angajeaza ?
– Tot timpul pretindeti ca elevii nostrii sunt mai buni ca cei din strainatate, pai poate, dar voi trebuie sa faceti un sistem de invatamant pentru toata lumea, nu doar pentru varfuri.
– Inovati putin si in sala de curs ca sa reusiti sa obtineti niste rezultate bune si vedeti ce rezultate vom avea.
– Si nu in ultimul rand, incercati sa lucrati mai mult de un part-time daca dorim sa avem niste rezultate pe masura si poate si remunaratia va fi alta.

P.S. Acest post nu se adreseaza celor care-si fac treaba!

Lasa un comentariu:

 • Alexandru

  Salut Ciprian.

  Nu profesorii trebuie sa se reformeze, ci sistemul. Daca pica toti elevii la materia ta, inseamna ca tu ca profesor ai o problema.

  Concluzia: daca ti-au picat mai mult de 30-40% din elevi ar trebui sa fii dat afara din sistemul de invatamant 1-2 ani, timp in care mai inveti ceva didactica sau materii specifice meseriei de profesor, dai un nou examen, daca stii reintri in sistem. Daca mai ai o data aceleasi rezultate slabe, ar trebui sa iti pierzi dreptul de a mai lucra ca profesor in Romania.

  Succes in toate,
  Alexandru

 • Alex Soare

  De acord cu cele spuse, dar vina nu este doar a profesorilor. La cele trei licee foarte bune din Constanta (“Ovidius”, “Mircea cel Batran” si “Traian”), nu a picat nimeni. Nici la liceul “George Calinescu”, care este cel mai bun pe profil uman. In schimb, au picat toti de la Grupul Scolar din Ostrov. Constantean fiind, mi-au luat cateva minute bune sa ma gandesc unde e Ostrovul asta in judetul Constanta, si este pentru prima data cand aflu ca acest oras are grup scolar. Habar nu aveam ca e oras … La liceele bune au trecut toti, la grupurile scolare au picat. Si … ce e de mirare in treaba asta? De ce se pune egal intre “Ovidius” si “Grup Scolar Ostrov”?
  In ultimii 10 ani toti s-au obisnuit sa ia bacul pe banda rulanta. Cand am dat eu, in 2001, si atunci la “Ovidius” au luat aproape toti si la “Ostrov” au picat aproape toti. Si nu s-a facut scandal. Asta e nivelul real al invatamantului.
  Acum toata pustimea se viseaza director si vrea minim 1500 de euro salariu. Si cand il intrebi ce stie, ridica din umeri. Dar el vrea 1500 de euro salariu. Si musai sa fie ceva functie cu Manager in ea. Altfel, nu poate lucra.
  Caut un tehnician de drumuri si podur, un legator de sarcina, un macaragiu, un sudor … Nu e nici unul. Toti vor sa fie fotbalisti si dive TV, sau daca nu, macar manageri.
  Treziti-va la realitate si nu mai stati atat cu ochii pe Realitatea TV, plangandu-va de mila.

 • Claudiu

  Umbla o vorba pe aici : Fii ma destept ca facultate au toti prostii.

 • Alex

  Nu neaparat sistemul de invatamant e in criza. Este vorba de o criza la nivel moral al intregii Romanii. Copiii nu mai au exemple de urmat. Toti oamenii de valoare pleaca in alte tari pentru ca la noi sistemul de valori e inversat. Tot ceea ce vedem este faptul ca la noi doar hotii, manelistii, fotbalistii si politicienii au succes. Si pentru asta nu iti trebuie prea multe. Nimeni nu isi mai doreste sa faca bani pe cale cinstita. Pentru ce sa mai inveti cand stii ca daca devii medic rezident ai un salariu de 1000 ron?

 • Catalin R

  p’aia din Iasi care inscriu oameni la facultate fara diploma de bac ii stii?
  eu nu am angajat absolvent de facultate pentru simplul motiv ca NU STIA. problema e ca din 300 de cv-uri te alegi cu cele mai putin rele, 10 rele, faci un compromis, exploatezi “potentialul” si iti pleace. de ce? pentru ca procesul de educare nu inseamna doar “formare profesionala” inseamna si “dezvoltarea abilitatii de a comunica, de a relationa, de a putea sa-ti vezi viata ca pe un proiect ce trebuie dus la cap”. situatia actuala reflecta realitatea haosului din sistem(nu doar din cel al invatamantului) care se proiecteaza in viata copiilor care au cam supt-o si care din pacate vor ajunge sa fie profesorii/formatorii copiilor nostri.
  imi place sa cred ca asta este un inceput… cu un optimism poate exagerat, sper ca lovitura asta sa se concretizeze in “puneti mana si cititi, invatati, gasiti-va o pasiune”.

  …m-am lungit :))

  • Ciprian Cucu

   Legat de facultatea din Iasi am inteles ca propuneau inscrierea fara diploma de Bac, urmand sa fie adusa pana la finalizarea anului doi. Dupa valuri valuri de feedback negativ si-au revizuit pozitia si oferta nu mai este valabila.