Acest articol reprezinta a doua parte dintr-o serie de 5 articole despre stress management. In cazul in care nu l-ati citit pe primul iata mai jos titlurile:

  1. Gestionarea Stresului
  2. Cum sa gestionam eficient persoanele stresate
  3. Jurnalul de stres
  4. Exercitii de reducere a stresului
  5. Cand stresul poate fi productiv

Cum sa gestionam eficient persoanele stresate

Evident, stresul la locul de munca este de inteles si chiar de asteptat. Strain si independent de tine, un anumit nivel de stres va exista mereu in jurul echipei si angajatilor tai, acesta va afecta productivitatea echipei si va avea un impact clar si asupra activitatii, vietii, sanatatii si bunastarii celor din jur .

Ca manager esti responsabil atat pentru gestionarea activitatii tale, nivelul de stres la care te expui, cat si pentru nivelul de stres al membrilor echipei tale.

Daca gestionarea nivelului de stres in cea mai mare masura depinde de fiecare individ, sa-ti ajuti echipa sa gestioneze stresul este o problema ce intra in responsabilitatile tale ca si manager, vestea buna este ca exista unele strategii pe care le poti pune in aplicare pentru a lucra eficient cu membrii stresati.

Obiectivele si task-urile membrilor echipei trebuie sa fie clar stabilite pentru fiecare persoana in parte, astfel incat responsabilitatile sa fie clare si intelese de catre toti.

Incurajarea membrilor echipei sa participe la luarea deciziilor legate de munca si responsabilizarea acestora, ascultarea punctului lor de vedere reprezinta doar un mod in care poti reduce nivelul de stres.

In momentul in care fiecare are un punct de vedere legat de aportul pe care il are in proiecte si isi intelege responsabilitatile cu privire la munca pe care o are de facut, acestia devin mult mai receptivi si atenti atunci cand sunt evaluati, fie ca vor primi un feedback pozitiv sau negativ.

In momentul in care ai reguli bine stabilite, asteptarile sunt realiste si pe deplin intelese, oferi feedback cui trebuie si atunci cand trebuie,  ai bazele pentru a crea un mediu bun de lucru cu nivel de stres scazut.

Desi este imperativ sa oferi feedback bazat pe performanta, nivelul de stres poate fi redus daca promovezi si un sistem de rotatie al job-urilor si responsabilitatilor in cadrul echipei. Oricum, asigurandu-te ca responsabilitatile sunt raspandite si impartite membrilor echipei, nimeni nu va mai avea senzatia de supraincarcare si/sau subapreciere.

Managerii care isi doresc ca sa foloseasca stresul angajatilor intr-un mod productiv, ii incurajeaza pe acestia sa ia initiativa in ceea ce fac. Angajatii, care simt ca au control asupra sarcinilor si asupra timpului la locul de munca, sunt mai putin stresati si presati la locul de munca.

Prin incurajarea productivitatii prin stres, angajatii vor simti ca au libertatea de a folosi timpul intr-un mod diferit, mult mai creativ pentru a-si face treaba mai bine.

Productivitatea prin stres poate creste satisfactia angajatilor si performanta la locul de munca.

Cheia este de a responsabiliza membrii echipei atat pentru munca lor, cat si pentru a celorlalti.

Managerul care incurajeaza acest tip de mediu va vedea cum echipa lui va fi mai putin stresata si mult mai productiva, dar va vedea si o relatie functionala intre membrii echipei si o relatie cu managerul bazata pe respect.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!