De la “un mare gol in stomac”, la implementari de 20 mil. Euro
Inainte …
de programele de transformare de milioane de euro, de lucrul cu echipe cross-functionale formate din peste 100 de persoane din 9 tari si raportare multipla regionala si locala;
de a fi “the go to person” cand se demareaza proiecte complexe sau umarul pe care “plang” echipele de management si implementare atunci cand lucrurile iau o turnura nefericita;
de “ajuta-ne si pe noi, ca facem Agile de 2 ani si tot nu merge”;
Eram …
Obsedat sa invat si sa devin mai bun.
Dornic sa obtin validarea celorlalti.
Speriat de un potential esec, nesigur ca pot duce la bun sfarsit noile initiative.
Mentori, pasi gresiti si lectii invatate
Castigarea increderii in capacitatea mea de a aduce un plus de valoare in aproape orice proiect nu s-a intamplat peste noapte.
Desi …
am conceput materiale de training tehnic (Excel, Access, MS Project) si am livrat cursuri in multinationale inca de la 21 de ani, iar la 24 de ani deja obtineam prima certificare internationala in Project Management de la PMI;
mi-am inceput cariera de trainer livrand zeci de cursuri de Vanzare si Negociere, Project Management si Problem Solving/Decision Making, la unul dintre cei mai prestigiosi furnizori de training din Romania, la vremea respectiva, Achieve Global…
…sau cursuri de pregatire pentru certificarea PMP sau CAPM, inca din 2006, la PMI Romania.
Intotdeauna …
trebuia sa fac mai mult;
cautam urmatoarea provocare, acel ceva care sa-mi permita sa ajung ceea ce imi doream: “vioara intai”, cel care face diferenta.
Da, ca fiecare dintre noi, imi doream sa schimb lumea! Sau, macar, organizatia din care faceam parte.
La vremea respectiva, parea un chin, dar am realizat ca sursa cresterii este invatarea continua, fericirea vine din progres si progresul il obtii de fiecare data cand iesi din zona ta de confort!
Inceputul nu a fost usor. Deloc
Trecerile succesive de la teorie la practica, apoi la aplicarea in multiple domenii si industrii, pentru a ajunge la consultanta, au presupus timp si un efort sustinut de adaptare si invatare.
Si multe “dar”-uri inainte de “da”-uri:
Ai pregatirea, DAR unde sunt certificarile?
Ai facut multe proiecte, DAR nici unul in IT.
Ai multa experienta, DAR nu ai facut niciun proiect de peste 100.000 de Euro.
Weekenduri lucrate, nopti nedormite si Sarbatori petrecute la birou pana in ajun.
Am investit timp in idei de business, pentru ca ulterior sa-mi dau seama ca nu au potential de crestere. Mi-am dedicat cativa ani din viata cresterii unui start-up si am realizat ca proiecte si bugete mici nu inseamna neaparat proiecte usoare, ci provocari de alta natura, si nu neaparat putine.
Am realizat ca ne autodefinim prin experientele anterioare si ca modul in care ne raportam la ele stimuleaza sau limiteaza calitatea deciziilor pe care le luam. De aceea, sa invat sa accept esecul si sa-l integrez in deciziile mele sub forma de lectii invatate, a fost extrem de important in dezvoltarea mea. Am inteles ca fiecare greseala sau gafa pe care am facut-o (si au fost cateva) reprezinta o ocazie de a lua decizii mai bune data urmatoare. Si am ajuns la un grad de maturitate care imi permite sa tratez interactiunile cu ceilalti cu mai multa empatie si rabdare: nu toti am trait aceleasi lucruri, deci nu vom interpreta neaparat situatiile intr-un mod similar.
Am acceptat un rol intr-o multinationala de top, care mi-a permis implicarea in mai multe initiative, diversitate si complexitate la un cu totul alt nivel. Si ocazia sa invat in continuare, lucrand alaturi de oameni foarte faini.
Dupa 3 ani in acest rol, mi-am dat seama ca, desi directia era cea corecta, si “bifam” fiecare obiectiv pe lista mea, ceva inca lipsea. Asa a inceput o noua etapa din viata mea, pe care o voi numi elegant perioada de tranzitie!
Organizare, prioritizare si impunerea de limite
Din dorinta de a ramane conectat la activitatea de zi cu zi, la adrenalina depasirii fiecarui obstacol, la proiecte diferite implementate in paralel. Timp de inca 3 ani, iata-ma atat contractor, cat si antreprenor sau solo-prenor!
A fost o provocare si o lectie dura despre organizare, prioritizare si impunerea de limite. Concluzia? Poti ajunge sa implementezi acelasi numar de proiecte, lucrand 3 zile in loc de 5, daca schimbi modul de lucru, al tau si al echipei cu care lucrezi!
Orice proces poate fi optimizat, daca esti dispus sa incerci
Desi lucratul part-time pe proiecte mari si cresterea propriului business sunt aparent doua lucruri incompatibile, de fapt acestea s-au completat si maximizat reciproc.
A fost o perioada de invatare intensa si intensiva, pe propria piele, despre ce merge si ce nu, cu optimizari pe toate planurile, de la procese si aplicatii, la lucrul cu oamenii.
Am castigat un mod de gandire flexibil si am inteles ca de multe ori mai bine imi cer scuze decat sa cer permisiunea, de a-mi asuma solutia despre care cred cu tarie ca functioneaza, de a o ajusta la nevoie si, odata validat noul mod de lucru, sa-l duc la un nivel de maturitate mai mare. Obiectivul principal era: cum pot face diferenta si aduce valoare in cel mai scurt timp posibil!
Am avut onoarea sa ma implic direct in zeci de proiecte si sa ajut, pe durata seminariilor sustinute, mii de profesionisti, sa depaseasca provocari de toate felurile in proiectele lor!
Cum?
“Fix asa e la noi” si “S-a intamplat exact cum ai zis”
Aud asta foarte des de la cursantii mei, dar ma bucur de fiecare data! Pentru ca imi demonstreaza ca le inteleg provocarile, le dau “fix” exemplele care ii ajuta sa evalueze obiectiv situatia si un traseu pas cu pas, actiune cu actiune, prin care ajung “exact” la rezultatul dorit.
Experienta imi permite atat sa identific tiparele, cat si sa le folosesc ca instrument in crearea unui mod de lucru mai bun. Actionez ca un ghid experimentat care te duce, pas cu pas, pe cel mai sigur si frumos drum, spre destinatia ta.
Si imi este usor sa fac acest lucru, pentru ca mixez pasiunea pentru proiecte si fascinatia pentru lucruri noi cu tehnici, metode si instrumente care mi-au adus rezultate in repetate randuri.
De la un punct incolo, nimic nu te mai poate opri
Daca mai aud o singura data expresia: avem nevoie de cineva care sa se tina dupa ei si sa tina evidenta unui “to-do list, nu vreau ceva complicat” cred ca… o iau razna!
Trebuie sa ramanem conectati la realitate si sa facem diferenta intre implementea de proiecte si magie. Este nevoie de efort si munca pentru a livra rezultate. De fiecare data cand schimbi modul de lucru, este nevoie chiar de mai mult efort decat in mod normal. (Si este valabil in orice domeniu si in orice schimbare, nu numai in proiecte)
Dar stiu ca esti gata sa depui efortul necesar.
Cred ca de asta te afli aici.
De aceea te si implici si spui da initiativelor noi.
De aceea esti gata sa investesti timp si energie si incerci sa faci lucrurile diferit.
Si vei castiga inzecit.
Pentru ca da, se poate. Poti obtine rezultate consistente, poti deveni mai multumit de activitatea ta si-ti poti face viata mai buna.
Descopera ce putem face impreuna
Am definit 3 tipuri de programe, in functie de nivelul de suport de care ai nevoie si de zona pe care iti doresti sa o imbunatatesti.
Acceleratoare
Programe online
Corporate Training
Cate ceva despre mine
Primul CAPM (Certified Associate Project Manager) din Romania din 2006 si PMP (Project Management Professional) din 2011 si Executive Coach din 2014.
Scrum Master, Product Owner, Agile Coach&Trainer in multiple initiative, fascinat de modul de gandire Agile si adoptia acestuia in toate domeniile, inca din 2013.
Fac dusuri reci si ocazional practic baile cu gheata si respiratii Wim Hof.
Nu ma mai satur de cafea! Cea mai simpla invitatie la o discutie informala este: Vrei sa bei o cafea? In 90% din situatii prefer un expreso black.
Cel putin o data pe luna joc FIFA pe PS5, tot timpul online si tot timpul 2 vs 2. Este placerea mea vinovata inca din ’98!
Clienti care ma recomanda
Hanibal: “Either we find a way, or we make one!” este citatul meu favorit si motto-ul dupa care ma ghidez!