In ziua de astazi invatarea continua, dezvoltarea personala si profesionala este responsabilitatea fiecaruia.
Cei care cred ca nu au timp si resurse pentru a invata, probabil nu au aflat (inca) de site-urile si platformele de cursuri online. Acestea ofera atat cursuri non-academice, cat si cursuri din curicula de facultate si master, subiectele fiind destul de diversificate.
Am facut o lista cu cele mai populare website-uri din care poti alege. Cateva dintre aceste site-uri ofera acces la cursuri reale din curicula unor universitati de prestigiu din lume.
Gratuite sau cu plata, in lista de mai jos vei gasi cursuri care te vor ajuta sa castigi noi competente si astfel, sa cresti personal si profesional.
1. Coursera
Coursera este o platforma de cursuri online de la peste 100 de parteneri – universitati de top din peste 20 de tari, precum si parteneri non-academici – cu specializari variate de la Project Management si Business Analytics pana la Big Data si istoria muzicii clasice.
Cursurile sunt interactive, bazate pe video-uri inregistrate, teste de cunostinte si proiecte pentru aplicarea celor invatate.
2. Udacity
Udacity ofera atat cursuri platite si gratuite cu certificare, cat si cursuri non-academice, care se axeaza pe abilitati necesare companiilor din industria Tech.
Platforma si-a propus sa creeze o universitate online „University by Silicon Valley”. Astfel, cele mai promovate programe pe website sunt cele din NanoDegree.
Majoritatea cursurilor se pot accesa printr-un abonament lunar si ofera acces gratuit la materialele cursurilor (printuri si video).
3. eCorner
Renumita universitate ofera acces gratuit la o colectie de cursuri video, podcast-uri si articole.
Temele cursurilor sunt multiple, de la finante si marketing pana la inovatie si leadership.
4. MIT Open Course Ware
MIT OpenCourseWare este un proiect lansat in 2002 care a permis accesul liber si gratuit la majoritatea cursurilor din curicula MIT.
Astfel renumita universitate a fost printre primele din lume care a facut acest pas si a permis accesul liber la cursurile reale pentru subiecte diverse ( de la Business la Stiinte Sociale).
5. Khan Academy
Fiind printre primele site-uri de invatare online, Khan Academy ofera resurse gratuite de invatare pentru toate varstele si pe o paleta vasta de subiecte academice.
Platforma ofera profesorilor si parintilor o serie de instrumente gratuite pentru a-i ajuta sa monitorizeze progresul studentilor.
6. Open Learning Initiative
Open Learning Initiative (OLI) de la Carnegie Mellon University (CMU) este o platforma de cursuri deschise catre public, multe dintre ele gratuite, destinate atat studentilor, cat si profesorilor si institutiilor academice.
7. Open Yale Courses
Pe Open Yale Courses (OYC) vei gasi cursuri de initiere pe subiecte diverse (astronomie, economie, limba engleza, filosofie etc), sustinute de profesori distinsi din renumita universitate.
Toate cursurile disponibile sunt deschise catre public si sunt gratuite, insa, nu ofera credite sau certificari pentru cursurile parcurse.
8. edX
edX ofera o biblioteca vasta de cursuri de la universitatile de top din lume printre care se numara MIT si Harvard.
Pe website poti gasi, pe langa cursuri, 3 programe de certificare:
- MicroMaster,
- Profesional Certification,
- XSeries.
Aceste programe acopera subiecte precum: digital marketing, dezvoltare de aplicatii, project management si user experience.
9. Future Learn
Future Learn este detinut de The Open University si are 99 de de parteneri din intreaga lume, printre care multe universitati de renume din UK si institutii precum British Council, British Library, British Museum si the National Film and Television School.
Aici vei gasi aproape 200 de cursuri si programe gratuite sau cu certificare (pentru care se percepe taxa) cu specializari variate de la management si leadership la limbi straine si literatura.
10. Alison
Alison ofera peste 750 de cursuri gratuite, in 14 limbi.
Aici poti participa la cursuri academic, precum si de afaceri si management sau anatomie si medicina sau non-academice, printre care cursuri de yoga, office skills si limbi straine.
11. Microsoft Virtual Academy
Micorsoft a dezvoltat platforma de cursuri numita “Microsoft Virtual Academy” unde vei putea gasi cursuri si programe de training gratuite, specifice industriei IT.
Daca iti doresti o cariera in acest domeniu viziteaza site-ul.
12. AIU Extension
AIU este un site de cursuri gratuite. In momentul aparitiei acestui articol, pe AIU Extension sunt aproape 200 de cursuri, atat in limba engleza, cat si in spaniola, impartite in 3 mari categorii:
- business si economie,
- stiinta si inginerie,
- stiinte sociale.