Am ajuns recent, in cadrul unei discutii despre unul dintre programele mele de suflet, Scrum Agile Mentors, la o analiza comparativa a pretului. Iar abordarea interlocutorului respectiv a fost: Da, suna bine, dar uite… la ceilalti este mai ieftin.

Simt nevoia sa adresez acest tip de afirmatie atat in general, legat de orice produs sau serviciu, dar mai ales raportat la programele de training. Aka ce se intampla cand te uiti si compari DOAR doua titluri si doua preturi, matematica fiind EXCLUSIV legata de pret. Desigur, in discutia de care aminteam, pretul programului meu era mai mare.

Numai pretul conteaza. Gresit!

Pe undeva pot intelege. Daca nu stai bine cu finantele si singurul lucru la care te uiti acum sunt $$$, aproape ca are sens. Cand am fost intr-o situatie similara, logica mi-a spus ca, daca nu am bani, sau nu imi permit ceva, solutia ar fi sa pun osul la treaba si sa compensez investind timp si energie. Altfel spus, sa fac/invat singur. Este, de fapt, mult mai costisitor, mai greu, mai gresesti, petreci semnificativ mai mult timp, dar iti rezolvi problema. Asadar, daca nu stai ok cu banutii, recomandarea mea este sa cauti resurse gratuite. Slava Domnului, este internetul plin de ele. Nu vei gasi neaparat informatia usor si nu va fi chiar completa, dar… cost efectiv = bani platiti = zero!

Corect ar fi: valoarea conteaza

Daca ar fi sa recomand, totusi, o comparatie, una inteleapta ar porni de la valoarea pe care o primesc!

Pentru asta este nevoie sa vezi, in primul rand, daca compari mere cu mere, astfel incat pretul sa faca diferenta.

Cu pretul e simplu si clar, dar valoarea este data de muuulte lucruri, cum ar fi (ordinea este aleatoare):

Experienta trainerului in livrarea de training efectiv. Sau ce cred ca este important: cat de bine stie sa creeze o experienta faina de invatare (sa nu fie boring), si in acelasi timp sa ramai cu ceva concret. Cat de bine ti-a explicat, cat de bine ai reusit sa intelegi, cat de mult poti sa aplici in practica ceea ce ai invatat. Daca obtii toate astea si a fost si fun, este fantastic!

Experienta trainerului in calitate de profesionist in domeniu. Exemplele, povestile de razboi, greselile pe care trebuie sa le eviti nu trebuie sa fie din carti, ci din practica. Cu cat practica este mai bogata, cu cat ai aplicat mai mult, cu atat ai multe exemple relevante de oferit, sfaturi de dat si povesti cu care lumea relationeaza si se conecteaza usor.

Experienta trainerului in procese de transformare. Mai ales cand vorbim despre proiecte si modul de lucru Agile, povestile de succes sunt de obicei despre rezultatele faine obtinute la final. Insa “bataia pestelui” este atunci cand se face trecerea de la ad-hoc la un mod de lucru concret. Orice transformare aduce semnificativ mai multe provocari, dat cu capul de grinda, rezistenta la schimbare la nivel de echipa, management, client si, in aceeasi masura, learning-uri despre care poti povesti zile intregi. De multe ori, ai nevoie si de genul acesta de experienta, multe provocari de acolo vin si ai nevoie de un ghid care sa te ajute sa “navighezi apele tulburi”.

Ce platforme foloseste trainerul, astfel incat experienta sa fie una cat mai buna si sa completeze teaching-ul propriu-zis. Daca nu este un training face2face (in sala), de multe ori este nevoie de un poll, un quiz, o aplicatie pentru exemple si exercitii practice. Interactiunea, invatarea experientiala, simularile te ajuta mult mai mult decat continutul teoretic (indiferent cat este de bun si de bine prezentat).

Cat de mult iti place de persoana de la care vei invata – vezi ce si cum scrie, ce spune, cum abordeaza problemele. Cu alte cuvinte, daca iti place stilul. Pentru unii ceva poate fi super fun, pentru altii s-ar putea sa nu fie cel mai potrivit.

Ce spun altii despre. Oricat de “la inceput” ar fi trainerul, trebuie sa existe niste povesti faine, de succes, niste opinii, feedback-uri, macar acolo 2-3 persoane, din industrii si companii diferite, care zic ceva de bine (unii mai sunt ajutati de prieteni la acest capitol, ce-i drept J).

Posibilitatea de a interactiona direct. Nu in ultimul rand, in masura in care poti, incearca sa interactionezi cu trainerul respectiv: la un telefon, webinar, social media, vezi daca manifesta disponibilitate si daca sunteti pe aceeasi lungime de unda.

Valoare maxima = aplicabilitate practica

As inchide subiectul spunand ca, atunci cand vine vorba despre Return on investment al unei intiative de training pe proiect, fie ca vorbim de traditional, hybrid sau agile, ceea ce ar trebui sa urmaresti in primul rand, ca valoare, este  gradul de aplicare in practica. Cu cat training-ul respectiv te ajuta sa obtii mai usor si mai repede rezultate, cu atat merita mai mult investitia.

Revenind la programele mele si la Scrum Agile Mentors in special, da, din punct de vedere cost, sunt pe piata si programe mai ieftine, si programe mai scumpe. Din punct de vedere valoare, este o alegere buna sau, cel putin, un benchmark bun pentru multe dintre ele. Daca vrei sa-l descoperi si sa faci un exercitiu de evaluare, il gasesti mai jos.

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!