Intrebarea saptamanii vine de la Gabriela:

“Lucrez din 2007 ca project manager pentru proiecte cu finantare europeana si in zona lucrarilor legate de infrastructura:

  • modernizari de strazi,
  • constructii de pasaje supraterane,
  • reabilitare situri  contaminate ,
  • retele de alimentare cu apa ,
  • constructii civile: Centre de informare turistica, centre de informare pentru cetateni.

De asemenea, abordez proiecte Soft, precum:

  • strategii de dezvoltare locala.
  • implementarea sistemelor de management al calitatii.
  • schimburi de experiente pentru tineri.
  • proiecte LLL pentru adulti (LongLifeLearning).

Am absolvit master post universitar, in 2010, in Project management si un curs post universitar, la Universitatea Politehnica Bucuresti.

De aproape 1 an am schimbat domeniul si acum lucrez in achizitii publice.

Imi place sa muncesc, dar ma deranjeaza foarte mult presiunile si practicile aflate la limita legii, astfel ca am decis sa-mi schimb  din nou locul de munca si chiar sistemul de lucru, obisnuit pentru Romania.

Din acest motiv, am aplicat pe internet la ofertele de locuri de munca in PM din UK.

Acum ma aflu in cumpana si nu stiu daca toate cunostintele dobandite in timpul cursurilor si anii de experienta ma vor ajuta sa fac fata cerintelor unui loc de munca, in strainatate. Vorbesc limba engleza, dar ma sperie accentul nativilor, acesta fiind cel de al doilea hop pe care urmeaza sa-l depasesc.

Considerati, dupa cele prezentate, ca metodele de lucru din domeniul PM, specifice Romaniei, se pot aplica cu succes in UK?”

Draga Gabriela,

Intrebarea este foarte buna si cred ca multe persoane se afla, cu particularitatile de rigoare, in situatia ta.

In primul rand, inainte de a raspunde la intrebarea propriu-zisa, te felicit pentru decizia privind schimbarea. Expresia si mai ales atitudinea “la limita legii” tin de incorectitudine si nu cred ca mai are rost sa explic motivele. Te felicit si atat!

Experienta care te califica

Experienta mea de lucru in institutiile statului este limitata, as zice chiar (aproape) inexistenta.

Cunosc relativ modul de lucru, insa nu suficient cat sa pot formula un punct de vedere avizat si sa-ti pot oferi un sfat legat de similaritatile intre felul in care tu ai lucrat proiectele si ceea ce se numeste Prince 2.

Nu insinuez ca n-ar exista experiente fericite sau ca lucrurile nu pot functiona corect, insa perceptia la nivel general nu este cea mai buna, motivele fiind legate de birocratie si desigur, de cazurile aflate la limita eticii.

Cu toate acestea, munca in domeniul proiectelor europene forteaza folosirea unui mod de lucru, de raportare si de respectare, intr-o oarecare masura, a unei metodologii.

La o prima vedere, pot spune ca experienta te califica, mai ales daca ai fost implicata din postura de manager de proiect, end to end, in activitatile descrise de tine.

Cunostintele de project management

Daca vrei sa lucrezi in UK, cel mai simplu este sa-ti procuri o carte de Prince 2. Pe de alta parte, daca ai parcurs PM BoK si esti familiarizata cu toate conceptele, nu vei intampina dificultati.

Totusi, succesul imediat depinde foarte mult de compania la care vei lucra si de proportia in care metodologia lor este aliniata cu un standard. Asta, in cazul in care au o metodologie.

Pe scurt:

  • Citeste Prince 2.
  • Recomandarea mea este sa participi inclusiv la un curs Prince 2.
  • Afla, inca de la inceputul interviului, tipul de metodologie folosit.

Despre colaborarea cu britanici nativi

In privinta acestui aspect, marturisesc ca ti-am impartasit ingrijoarerea. Este normal sa ai trac si mi se pare la fel de logic sa-ti doresti sa evoluezi.

Cu toate acestea, ar trebui sa ti cont de urmatoarele adevaruri:

  • Majoritatea companiilor sunt multinationale si vei interactiona cu oameni apartinand mai multor natii, etnii, etc, nu doar cu britanici, astfel ca nu vei fi singura persoana aflata in aceasta situatie.
  • Interactiunea face-to-face, este mult mai potrivita. Dificultatile apar in conferintele telefonice sau video, cand pe langa bariera lingvistica (care presupune discutii rapide si intelegerea accentelor sau chiar a dialectelor) apar zgomote de fundal si oameni care vorbesc in paralel.
  • Nu trebuie sa-ti fie rusine sa-l rogi pe interlocutor sa repete sau sa explice. Mai bine intelegi corect, decat sa faci presupuneri. Oricum ai face acest lucru si in situatia in care ai lucra cu romani, asa ca de ce lucrurile sa nu se petreaca identic si cu englezii, ca doar si ei sunt oameni?
  • Bazeaza-te foarte mult si pe ce este scris, nu lasa deciziile importante sau anumite comentarii doar la nivel verbal. Tine minte: Ce nu e scris, nu exista! Vorba latinului, “verba volant, scripta manent”!
  • Nu in ultimul rand, daca esti un project manager de calitate, care se face inteles, lumea iti trece cu vederea micile scapari inerente, chiar si in cazul in care interactiunea se desfasoara la nivel inalt.

Cu toate acestea, presupun ca vorbesti fluent engleza si ca dificultatile sunt legate doar de accent, de vorbitul rapid, in paralel sau in contradicotoriu.

Concluzie:

  1. Cred ca te califici pentru un post la o companie din strainatate.
  2. Poti aprofunda cunostintele cu un curs Prince 2.
  3. Daca vorbesti fluent engleza, totul este in regula. Restul fie se trece cu vederea, fie dupa doua saptamani depasesti momentul.
  4. Recomandarile ajuta foarte mult, asa ca, daca ai astfel de documente scrise, de preferinta de la job-uri din strainatate, ajuta.

Iti doresc succes!

Este randul tau: Intreaba-ma!

M-as bucura ca aceasta categorie saptamanala de articole sa fie un succes si sa ofere un numar semnificativ de raspunsuri utile. Pentru a fi eficient, am nevoie de ajutorul tau.

Iata ce poti face:

  1. Adreseaza o intrebare. Lasa-mi un comentariu pentru fiecare articol din aceasta categorie sau foloseste chestionarul de Q&A .
  2. Raspunde intrebarilor. In fiecare saptamana, selectez o intrebare si raspund in sectiunea de Intrebari si Raspunsuri. Daca ai o opinie diferita sau daca poti completa raspunsul, alatura-te discutiei!

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!