In continuarea jurnalului de saptamana trecuta unde am vorbit despre somn, in acest articol vorbim despre alimentatie.

Raspunsurile le primim tot de la Marian de la Body – Engineering

Cunosc principiul “garbage in, garbage out” si daca mananci sanatos este clar ca te simti mai bine. Insa, vreau sa-ti adresez cateva intrebari, astfel incat, atat eu, cat si ceilalti cititori sa intelegem mai bine impactul alimentatiei asupra starii noastre fizice si a energiei de care avem nevoie sau din contra, a lipsei de energie.

Fara a face un salt in discutiile de specialitate, printre efectele adverse ale unei alimentatii gresite poti vedea:

  • agitatie
  • crestere in greutate
  • oboseala
  • toleranta scazuta la stres
  • lipsa puterii de concentrare
  • faptul ca uiti des anumite lucruri

Cum ne dam seama unde suntem?

Cu un set complet de analize.

Sunt sigur ca si tu ai facut ca mine –  de vreo 2 ani tot spuneam ca imi fac analize si mi-am adus aminte de ele atunci cand nu am mai putut si nu imi era bine, la panica (pentru a descrie mai bine fenomenul). Din pacate asa ne aducem aminte sa avem grija de noi.

Pentru a discuta/interpreta rezultatele analizelor, Marian ne ofera cateva indicatii si recomandari:

Ciprian:

Ai putea descrie, in cateva cuvinte, ce se intampla in spatele unor decizii gresite, in privinta alimentatiei? Cum reactioneaza organismul si cum anume resimtim noi acest efect?

Daca ai si cateva recomandari pe intelesul tuturor ar fi super!

Marian:

Dupa cum zicea prietenul si colegul meu Valentin Bunea, la varsta de 40 de ani nu ai cum sa te gandesti la retragere, ci trebuie sa gasesti solutia sa lucrezi cat mai eficient, pentru a produce mai mult.

Plecand de la aceasta idee, arat ca 1/5 din creier este colesterol, care nu este necesar doar functionarii neuronilor, dar si  constructiei membranei celulare.

Colesterolul este nutrientul-cheie

Intrucat neuronii nu pot genera colesterol, ei se bazeaza pe livrarea colesterolului prin sange prin intermediul transportatorului (lipoproteina) numit LDL (low density lipoprotein).

Nivelul mic de colesterol in corp se traduce:

  • printr-o slaba functionare a creierului,
  • un risc crescut de aparitie a unor probleme neurologice.

Pe de alta parte, se apreciaza ca un nivel ridicat de colesterol este asociat cu un risc:

  • de infarct miocardic,
  • de accident vascular cerebral.

De fapt, legat de acest ultim aspect, problemele apar atunci cand radicalii liberi deterioreza molecula LDL, care isi pierde capacitatea de a transporta colesterol la creier.

In afara de oxidare, aceasta lipoproteina poate fi afectata si de actiunea glucozei care lipindu-se de ea o face disfunctionala si accelereaza oxidarea.
Rezultatul: LDL nu mai hraneste celula nervoasa.

Adauga la analiza de mai sus lipsa somnului (factor de stres pentru creier) si ai o explicatie (partiala) pentru faptul ca sunt momente in cursul unei saptamani in care uiti unde ai parcat masina.

Si daca la 35 de ani uiti lucruri banale, la 50 de ani se va intampla mai grav!

Recomandarea mea ar fi sa ii oferi creierului ceea ce are nevoie, adica:

  • grasimi bune (ulei de masline si ulei de cocos),
  • colesterol (unt si oua),
  • proteine,
  • somn.

Asta intrucat, dieta bogata in carbohidrati genereaza LDL oxidat, crescand riscul de ateroscleroza. In plus, daca LDL-ul devine o molecula glicolizata, nu mai poate oferi colesterol celulelor creierului, afectand functia acestuia.

Persoanele in varsta, care prezinta niveluri inalte de colesterol, au si o memorie excelenta.

Carentele cauzate de absorbtia incompleta a unor vitamine si minerale pot fi asociate cu declin cognitiv si afectiuni ale creierului.

In cazul insuficientei vitaminei K, sangele nu se mai coaguleaza cand te ranesti si poti suferi de hemoragie spontana (imagineaza-ti impactul acesteia asupra creierului). In plus, vitamina K reducere riscul de dementa.

Nivelul mic de vitamina D3 se traduce, printre altele, cu:

  • dementa,
  • depresie,
  • boli autoimune.

Vitamina C este implicata in formarea colagenului, care este parte componenta a mielinei (stratul care acopera neuronul).

Zincul (Zn) este implicat in transmiterea cu rapiditate a semnalui nervos.

Litiul are rol neuroprotector si in prevenirea mortii celulare premature, stimuland neurogeneza.

Recomand asadar a se consuma:

  • carne de vita,
  • seminte de dovleac,
  • caju,
  • ciuperci,
  • fructe de mare,
  • fistic.

Daca ar fi sa studiem dezvoltarea ruginei, ar trebui sa observam metalul de-a lungul unei lungi perioade de timp (saptamani – luni). La fel se intampla si cu sanatatea: rugina se va instala daca ii oferi timp si cativa factori care sa ii stimuleze dezvoltarea. Apoi se descurca singura.

Nota de final:

La final, as vrea sa ramaneti cu ideea ca trebuie sa privim mancarea din perspectiva beneficiilor nutritionale ale acesteia (continut de vitamine, minerale, proteine, grasimi si carbohidrati).

Trebuie sa constientizam ca alimentele ne ofera energie, dar si materiale pentru constructie si reconstructie. Asa ca aveti grija ce materiale utilizati (garbage in – garbage out).

Ciprian:

Ce am invatat eu din toate discutiile cu Marian este ca daca vreau sa ma simt bine ar fi bine sa limitez cat de mult pot aportul de carbohidrati si anume: fainoase, cereale, paste, cartofi, orez, zahar, siropuri de artar, agave, fresh-uri si sa le inlocuiesc cu: legume, alune, seminte, nuci, carne, peste, fructe de mare, organe, ulei de masline, unt, avocado.

Deja fac asta de ceva vreme si ma simt fantastic si am o stare de bine pe care nu o mai aveam de multa vreme.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!