Sunt convins ca si tu ai auzit aceasta afirmatie:

Faci un curs de 2 zile si devii Project Manager sau SCRUM Master.

Este similar cu povestile pe care le auzeam in copilarie: s-a dat de trei ori peste cap si s-a transformat in Fat Frumos!

M-am gandit sa impartasesc cu tine cateva idei pe tema aceasta din cateva motive:

  • exista undeva un sambure de adevar, ca doar fara foc nu iese fum si exista persoane care cred acest mit;
  • sunt convins ca exista si furnizori care se promoveaza asa;
  • m-am gandit ca este o oportunitate buna sa lamuresc acest subiect pentru ca tu sa fii corect informat.

De la Project Manager, la unul de succes

In primul rand este o diferenta mare intre un project manager si unul de success! Si este cam la fel de mare cat este intre a stii cate ceva despre un subiect si a fi capabil sa aplici ceea ce stii si sa obtii si rezultate.

Realitatea este ca, de cele mai multe ori, indiferent de cat de bun este un curs, iti poate oferi mai multe cunostinte, clarificari, solutii si poate ai ocazia ca in timpul simularii sa pui in aplicare cateva principii.

Insa cea mai mare valoare pentru tine vine in momentul aplicarii consistente a celor invatate dupa finalizarea cursului: atunci cand esti singur pe baricade si trebuie sa o scoti la capat intr-un fel sau altul.

Asa cum cu o floare nu se face primavara, nici cu un plan mai bun sau un template colorat nu vei avea un proiect mai bun.

Vei avea un proiect de success cand vei livra rezultate bune constant si vei face vizibil acest lucru! Iar pentru rezultate constante ai nevoie de experienta hands-on, zi de zi, proiect de proiect, in care sa poti aplica teoria invatata.

Mai mult decat atat, situatiile de care te vei lovi pe parcursul unui proiect te vor obliga sa gasesti solutii noi, sa te adaptezi, atat la nivel teoretic, cat si practic, astfel incat sa duci acel proiect la capat, cu success.

S-a umplut piata cu Project Manageri

Uite, am sa fiu sincer si iti spun ca nu am scris aceste randuri pentru a face valuri si a starni discutii inconfortabile, insa acesta e adevarul, de ce sa ne ascundem? Da-mi voie sa dezvolt, prin a enunta cateva mituri:

  1. Consideram ca orice facem acum este un proiect. Din fericire asta nu este adevarat. Doar parte din initiativele care implica si schimbarea status quo-ului si ies din rutina activitatilor zilnice, pot fi incadrate sub umbrela unui proiect.
  2. Preferatul meu! Daca fac vanzari si mentin relatia cu clientul sunt tot project manager, nu mai sunt vanzator, nu mai sunt account manager sau ce denumire exista pentru acest rol.
  3. Daca organizez o petrecere pentru prieteni, inainte numita chef, acum sunt project manager.
  4. Cu explozia de cursuri din ultimii ani, chiar si mama cred ca poate avea o diploma de PM si nu cred ca a facut un proiect cap coada in viata ei.

Ca un rezumat, s-a umplut piata de pseudo manageri de proiect. Iar pentru cei care stiu ce inseamna aceasta meserie, sunt convins ca devine frustrant. Iar pentru cei care nu stiu ce implica managementul de proiect, sunt convins ca bunul simt le spune ca acest rol il are persoana care duce la bun sfarsit un proiect si livreaza rezutatele dorite.

Cand si cum te poate ajuta intr-adevar un curs de 2 zile?

  • Esti practicant si vrei sa-ti validezi ca ceea ce faci este bine;
  • Esti la inceput de drum si vrei sa ai un punct de plecare bun;
  • Ai o lista de provocari/intrebari si pe durata celor 2-3 zile reusesti sa ti le mai clarifici;
  • Intelegi diverse instrumente si tehnici si vezi beneficiul utilizarii lor. Cu alte cuvinte intelegi ce se afla in spatele conceptelor astfel incat sa te ambitioneze suficient de mult incat sa le pui in practica;
  • Daca iti place sa asimilezi informatia intr-un format foarte simplu, relaxat si interactionand cu altii vs singur in ritmul tau, citind diverse materiale.

Cel mai important lucru

Tot timpul am sustinut ideea ca un project manager nu trebuie sa fie tehnic. Ajuta, insa nu trebuie! Are nevoie de suficient de multe informatii astfel incat sa nu fie luat de fraier si sa poata lua decizii in cunostinta de cauza.

De cele mai multe ori, genul acesta de infuzie de informatie, plus o runda buna de clarificari se pot obtine foarte rapid la un curs ales coresponzator.

Atunci, daca asta este una din metodele recomandate, atunci cand te arunci intr-un domeniu nou, daca esti un finantist de meserie care este pus in fata unor proiecte din cand in cand, poti sa faci lumina in ceea ce priveste pasii urmatori printr-un curs. Totusi, asta nu te va face automat un project manager de succes.

Am zis sa mai imblanzim putin tonul spre final de articol.

Cu ce mi-ar placea sa ramai din aceasta lectura? Alege intelept cand faci un curs si inainte de toate defineste-ti de ce-ul. Cu ce vrei tu sa pleci acasa dupa acest curs? Asigura-te ca pe durata celor 2 zile vei obtine aceste lucruri.

Vrei sa duci lectura mai departe?

In urma cu ceva timp am scris un articol despre cum sa inveti mai repede, mai bine si fara sa ti se faca greata;

https://cipriancucu.ro/mic-manual-despre-cum-sa-inveti-mai-repede-mai-bine-si-fara-sa-ti-se-faca-greata-inclusiv-project-management/

In plus, daca esti curios ce altceva pe langa project management mai trebuie sa stii astfel incat sa livrezi proiecte de success, ti-am pregatit o lista detaliata

https://cipriancucu.ro/17-skill-uri-de-project-management-ce-te-vor-transforma-in-supererou/

La final sunt curios sa aflu parerea ta, asa ca lasa-mi un comentariu.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!