Constientizarea faptului ca sunt obiceiuri in viata ta pe care iti doresti sa le schimbi poate fi destul de dificila. Schimbarea propriu-zisa este si mai dificila.
Faptul ca iti propui sa schimbi anumite obiceiuri poate fi un factor de stres suficient de mare si poate cauza probleme in rutina ta zilnica, si aici ma refer la lucrurile pe care le faci in mod normal si, de ce nu, felul in care te comporti.
Obiceiurile pe care le ai pot varia de la lucruri insinifiante, pana la lucruri care pot fi deja dependente sau pot umple niste goluri din viata ta. Pe unele nici macar nu le constientizezi, de aceea ideea si actiunile pe care le intreprinzi pentru a schimba aceste obiceiuri te pot dezechilibra temporar.
Desi schimbarea obiceiurilor este ceva greu de facut si in acelasi timp stresant, cu cat iti doresti mai mult schimbarea, cu atat ai o sansa mai mare sa reusesti.
Ce a determinat dorinta de a-ti schimba obiceiurile?
In primul rand, este important sa intelegi ceea ce a deteminat dorinta de a-ti schimba obiceiurile, de ce simti nevoia sa o faci, dar pe langa aceasta nevoie este necesar sa ai un motiv suficient de puternic.
Fara o motivatie puternica nu vei reusi ce ti-ai propus.
Nu vreau sa deschid cutia Pandorei, insa cunosc foarte multe persoane care au incercat sa se lase de fumat si nu au reusit. Nu stiu care este motivul pentru care nu au reusit, insa cu siguranta dorinta de a face acest lucru nu a fost suficient de mare.
Fie ca vorbim de comentariul unui coleg de serviciu, fie de feedback-ul partenerului de viata sau critica constructiva a unui prieten, trebuie sa alegi obiceiurile pe care doresti sa le schimbi.
Sa definesti si sa stii exact ceea ce trebuie schimbat, iti va permite sa izolezi comportamentul asociat cu obiceiul respectiv.
La fel de important este sa reusesti sa fii sincer cu tine si sa intelegi obiceiurile din viata ta, ce te determina sa le ai si ce iti doresti sa faci. Intelegand acest lucru, schimbarea unui obicei are sansa sa treaca de la perceptia de munca si efort, pe care il depui sau chiar o pedeapsa pe care ti-o aplici, la stadiul de imbunatatire personala.
In ce consta obiceiul de vrei sa-l schimbi?
Mai apoi, este important sa vezi in ce consta acest obicei si in ce scop serveste vietii tale.
- Este vorba de o mostenire din trecut ?
- O reactie pe care ai avut-o intr-o anumita situatie si te-ai obisnuit cu ea?
- Acopera o nesiguranta de-a ta?
Lista poate continua, iar daca vei incerca sa raspunzi la urmatoarele intrebari, vei reusi sa iti dai seama care este cauza acelui obicei:
- Cand se manifesta acest obicei?
- Ce anume il declanseaza?
- Cum te face sa te simti si ce stare iti creaza?
Bineinteles, nu orice obicei este unul rau, insa indiferent care este motivul pentru care vrei sa ti-l schimbi, trebuie sa intelegi originea acestuia.
Decizia de a te schimba
Acum, ca stii de ce vrei sa te schimbi, ce doresti sa schimbi si mai ales de ce ai acest obicei si care este rolul lui in viata ta, este momentul sa iei o decizie de a schimba lucrurile si a nu te lasa prada tentatiei de a reveni la vechile obiceiuri.
Chiar daca suna ciudat, inainte de a incepe, asigura-te ca vei face ceva astfel incat calea de intoarcere sa fie foarte grea, asigura-te ca iti va fi greu sa revii de unde ai plecat.
Dupa ce ai stabilit aceasta baza, un alt pas este sa te pui in situatii in care trebuie sa actionezi intr-un mod total diferit fata de cum ai facut pana acum. Gaseste scenarii care sa te ajute sa traiesti experiente ce ar fi generat un anumit comportament si actioneaza diferit.
Nu trebuie sa fii prea dur cu tine!
Decizia de a schimba un obicei necesita multa munca si cateodata este nevoie de mai multa daruire si chiar sacrificii, asa ca in momentul in care incepi sa faci progrese si intr-adevar schimbarea incepe sa se vada, acorda-ti un premiu.
De asemenea, este o idee buna sa ai pe cineva cu care sa impartasesti aceste lucruri, care sa-ti acorde suportul si cu care sa poti sarbatori micile victorii.