Marcel mi-a adresat Intrebarea Saptamanii:

„Salut Ciprian,

In primul rand iti multumesc pentru resursele inserate pe blog. Sunt de folos!

Sunt proprietarul unei firme si de un an lucrez in Web development. Suntem 5 in echipa si am nevoie de un project manager.
Astazi voi intervieva un student aflat in an terminal la management, pentru acest post. Te rog sa ma ajuti si spune-mi:

  • Care consideri ca ar trebui sa fie calitatile unui viitor project manager?
  • Ce intrebari sa-i adresez,  tinand cont ca este neexperimentat?
  • Cu ce m-ar putea surprinde?

Multumesc mult si apreciez ajutorul tau,
Marcel”

In cateva cuvinte, pot sa-ti spun ca:

  1. Pentru ca esti la inceput de drum, iar specificul business-ului este marcat de clienti nerabdatori si mai ales schimbatori, m-as orienta catre o persoana experimentata.
  2. Daca vrei sa apelezi la un student sau la un proaspat absolvent, recomand sa ajustezi asteptarile, pentru ca daca e neexperimentat e improbabil sa se descurce in rolul de PM.
  3. In ce ma priveste, ma uit la calitatile omului si la caracterul lui, nu la cunostinte, pentru ca presupun ca nu dispune de ele.
  4. As adresa cateva intrebari situationale, legandu-ma de scenariile pe care le-a experimentat, urmarind modul de gandire si felul in care ar interactiona.
  5. Iti recomand sa citesti articolul legat de cele 17 skill-uri ale unui project manager, astfel incat sa vezi unde se poate ajunge si sa observi daca exista sclipire intr-o zona anume.
  6. I-as evalua potentialul si deschiderea catre invatat. Mai exact, il recrutezi gratie caracterului si potentialului, iar apoi il inveti.

Pentru a completa acest raspuns, l-am rugat pe bunul meu prieten Emanuel sa ofere un raspuns, din perspectiva unui Digital Project Manager cu un CV mai mult decat generos in acest domeniu:

“In primul rand, trebuie sa intelegi unde se afla un project manager intr-o structura profesionala. Nu prea ai cum sa reinventezi roata, asa ca:

  • un absolvent de facultate (dincolo de asteptarile suprarealiste aparute din pricina lipsei de informatie) este un entry-level, adica un incepator.
  • pe masura ce capata experienta de munca, devine profesionist. Asta, daca intr-adevar vrea sa devina administrator de informatie, expert sau administrator de oameni, adica “manager”.
  • undeva la mijloc se afla un project manager, un administrator de informatie si de oameni.

Nu cred ca ai chema un om care nu se incadreaza in ideea de “profesionist in instalatii” sa-ti repare centrala termica! De asemenea, daca ai nevoie de cineva care sa-si asume responsabilitatea livrarii unui produs catre un client care asteapta calitate, pentru ca plateste; nu vei angaja un neexperimentat.

Pentru a angaja un project manager esti atent la trei lucruri:

  1. Experienta, adica portofoliul de proiecte. Sa-ti arate la ce site-uri a lucrat si sa fie capabil sa raspunda oricarei intrebari, in timp ce evaluati acel site.
  2. Tipul de expertiza: Waterfall sau Agile. Pentru web te uiti la Agile, Scrum (http://emanuelgrigoras.com/scrum-and-life/) sau Kanban.
  3. Tipul de om. Pentru Agile ai nevoie de cineva care intelege ca a fi Scrum Master/Project Manager inseamna sa fii cel care aduce cafeaua. Esti doar un membru al echipei, care vegheaza ca totul sa functioneze in parametri.”

Sper ca lectura ti-a folosit si ca vei alege ce e mai bun pentru tine!

Este randul tau: Intreaba-ma!

M-as bucura ca aceasta categorie saptamanala de articole sa fie un succes si sa ofere un numar semnificativ de raspunsuri utile.

Pentru a fi eficient, am nevoie de ajutorul tau. Iata ce poti face:

  1. Adreseaza o intrebare. Lasa-mi un comentariu pentru fiecare articol din aceasta categorie sau foloseste chestionarul de Q&A .
  2. Raspunde intrebarilor. In fiecare saptamana, selectez o intrebare si raspund in sectiunea de Intrebari si Raspunsuri. Daca ai o opinie diferita sau daca poti completa raspunsul, alatura-te discutiei!
Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!