Recent, un bun prieten m-a rugat sa-i recomand cateva carti de project management.

M-am gandit sa extind putin lista, pentru ca eu consider ca ar fi mult mai benefic sa recomand o lista de lucrari de dezvoltare personala, pentru ca, in definitiv, indiferent daca esti project manager cu acte in regula sau daca folosesti proiectele ca pe o metoda de optimizare a activitatii tale, de multe ori ai nevoie de ceva mai mult decat de clasicile carti de planificare.

Asadar, am combinat mai multe liste, am adaugat si sugestii suplimentare si ti-am oferit o recomandare vasta de carti grupate in cateva categorii.

In functie de nevoile tale si de timpul pe care il ai la dispozitie, poti alege ce ti se potriveste mai bine, asa ca hai sa numim aceasta lista: Carti de dezvoltare personala pentru oameni care lucreaza in proiecte, lucrari care merita sa fie parcurse cel putin o data si mai ales sa fie tinute aproape.

1. The Project Management Answer Book– Jeff Furman, PMP

Cartea este gandita in format Q&A (intrebari si raspunsuri), astfel incat cititorul sa obtina un raspuns rapid la intrebarile comune si la provocarile intalnite in proiecte.

In majoritatea cazurilor,  este recomandata incepatorilor.

2. Project Management for Non-Project Managers– Jack Ferraro

Daca vrei sa te familiarizezi rapid cu vocabularul si sa vorbesti aceeasi limba cu persoanele implicate in proiecte, aceasta carte prezinta conceptele de baza si terminologia specifica domeniului.

3. The Fast Forward MBA in Project Management– Eric Verzuh

Best seller in project management, lucrarea este folosita atat la nivel de incepetor cat si ca referinta ulteriora. A fost una din primele carti pe care le-am citit si o recomand cu bucurie.

Este plina de exemple si de template-uri utile si cred ca se regaseste in orice lista de recomdari de PM.

4. Project Management Absolute Beginner’s Guide (3rd Edition)– Greg Horine

Lucrarea prezinta cap-coada fiecare aspect din project management, de la initiere pana la planificare, executie, definire de calendare, alcatuire de buget si la comunicarea cu partile implicate.

5. Project Management JumpStart– Kim Heldman

Aliniata cu PMBOK, cartea reprezinta o initiere in managementul de proiect. Imi amintesc cu nostalgie ca, in 2003, mi-a fost recomandata la primul curs de project management.

Daca esti la inceput de drum, cu siguranta este o alegere buna.

6. Brilliant Project Management: What the best project managers know, do, and say (Third Edition) – Stephen Barker and Rob Cole

Este o incursiune in lumea project managementului, unde jonglezi cu probleme zilnice, cu interesante constrangeri de buget si cu deadline-uri stranse.

7. Guide to Project Management: Getting it right and achieving lasting benefit (Second Edition) – Paul Roberts

Paul, un veterean in project management, impartaseste abordarea sa care s-a dovedit corecta si care l-a ajutat ca de fiecare data sa finalizeze proiectele la timp si in limitele bugetului.

Este o carte interesanta, mai ales in contextul expresiei: “de fiecare data!”

8. 101 Project Management Problems and How to Solve Them: Practical Advice for Handling Real-World Project Challenges –  Tom Kendrick

In ciuda faptului ca mi-au trebuit 6 luni sa termin aceasta carte, ea ramane una din favoritele mele.

O poti parcurge dintr-un foc sau o poti folosi ca pe o sursa de inspiratie, in functie de problemele intampinate.

Ofera o abordare pragmatica pentru 101 de potentiale probleme care pot aparea.

9. Making Things Happen: Mastering Project Management – Scott Berkun

Vorbim despre o lucrare fabuloasa, care trebuie citita. Ia langa tine un caiet si un pix, pentru ca vei extrage multe sfaturi valoroase.

10. Strategic Project Management Made Simple: Practical Tools for Leaders and Teams– Terry Schmidt

4 intrebari cheie, menite sa te puna pe ganduri:

  • Ce încercăm să realizăm și de ce?
  • Cum vom măsura succesul?
  • Ce alte condiții trebuie să existe?
  • Cum ajungem acolo?

Cartea isi propune sa-ti ofere un plan de proiect puternic, astfel incat sa poti face fata provocarilor ce cauzeaza esecuri, fie ca vorbim despre stategii defectuoase, fie ca ne aflam intr-un context nefavorabil.

11. Neal Whitten’s No-Nonsense Advice For Successful Projects– Neal Whitten

Cu peste 30 de experienta, autorul ofera sfaturi practice pentru project manageri si ideamna la asumarea/insusirea proiectelor, aratand ca doar astfel poti iesi in evidenta ca un PM capabil si de incredere.

12. The Deadline: A Novel About Project Management– Tom DeMarco

O poveste faina, care merita citita! Tompkins ofera o persectiva interesanta si o solutie neconventionala.

Cu o echipa numeroasa de dezvoltatori, el alege sa-i imparta in 18 echipe, fiecare grup testand metode diferite, presupuneri, ipoteze si modificari din mers, in functie de obstacolele intampinate.

13. The Lazy Project Manager: How to be Twice as Productive and Still Leave the Office Early– Peter Taylor

Ideea e simpla: Nu munci mult, munceste cu cap!

Sub umbrela lenei, Peter ofera sfaturi practice de productivitate si sustine ca dorinta de a nu munci mult te face mai agil si te ajuta sa lucrezi mai eficient.

14. Rescue the Problem Project: A Complete Guide to Identifying, Preventing, and Recovering from Project Failure– Todd C. Williams, PMP

La limita dintre mediu si avansat, aceasta lucrare ofera un mod de abordare a proiectelor blocate.

Fie ca esti implicat in initiative de redresare, fie ca ai primit “cadou” un proiect si trebuie sa faci minuni cu o mostenire „defectuoasa”, cartea ofera sfaturi utile.

15. Project Retrospectives: A Handbook for Team Reviews– Norman L. Kerth

Lucrarea aduce in atentie o practica foarte buna, insa destul de putin utilizata, si anume retrospectiva la final de proiect.

Scopul este acela de a trage linie si de a invata o lectie valoroasa.

Daca ti se pare utila si intri in categoria celor care nu au practicat suficient tehnica, iti recomand aceasta carte.

16. Project Management: A Systems Approach to Planning, Scheduling, and Controlling (11th Edition)– Harold R. Kerzner

O carte valoroasa si ampla. In cele peste 1000 de pagini, autorul ofera sfaturi interesante si documentate.

Eu am folosit-o doar ocazional, cautand punctual un raspuns, asa ca, din pacate, pana acum nu pot spune ca am citit-o pagina cu pagina.

17. Death March (2nd Edition)– Edward Yourdon

Mai devreme sau mai tarziu vei ajunge in situatia in care sa ti se puna in brate un proiect pe care sa-l cataloghezi ca fiind nerealist. Cauzele pot fi multiple, lipsa de resurse, lipsa de finantare, termene “din burta” si tot asa.

Aceasta carte te va ajuta s-o scoti la capat fara sa-ti pierzi mintile. Puteam la fel de bine sa recomand cartea in sectiune IT, pentru ca majoritatea exemplelor vin din aceasta zona, insa principiile se aplica la fel de bine si proiectelor non-IT.

18. The book: Agile Project Management with Scrum– Ken Schwaber

Conceptul de Scrum a aparut pentru prima data intr-un articol din Harvard Business Review, la mijlocul anilor ‘80.

Cartea prezinta studii de caz aplicate in diverse proiecte, astfel incat cititorul poate intelege atat teoria cat si modul de aplicare in practica al acesteia.

19. Rapid Development: Taming Wild Software Schedules– Steve McConnell

Este o carte referitoare la gasirea celor mai bune metode si practici pentru proiectul tau, iti explica totul despre felul in care trebuie sa gestionezi riscurile si sa eviti greselile comune.

20. The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering, Anniversary Edition (2nd Edition)– Frederick P. Brooks, Jr.

Aparuta initial in 1975, lucrarea este considerata de referinta in domeniul proiectelor mari de IT si de Software Development.

21. Waltzing With Bears: Managing Risk on Software Projects– Tom DeMarco & Timothy Lister

Pe scurt, cartea vorbeste despre risc management si despre gestionarea potentialelor riscuri.

Fie ca vorbim de riscuri reale sau nu, fie ca suntem conservativi sau dimpotriva, usor “kamikaze”, aceasta carte ne ajuta sa gasim echilibrul, atunci cand vine vorba de riscuri.

22. Agile Estimating and Planning – Mike Cohn

Daca ai proiecte complicate, cu un factor ridicat de incertitudine, Cohn iti ofera sfaturi practice, referitoare la modurile in care poti face ca totul sa se intample, folosind estimari agile si tehnici de planificare pe intelesul tuturor.

23. Peopleware: Productive Projects and Teams (3rd Edition) – Tom DeMarco & Tim Lister

Cartea se refera la felul in care inveti sa construiesti echipe productive, eliminand blocajele care stau in fata productivitatii oamenilor.

24. The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fabl e – Patrick Lencioni

Un punct cheie in leadership este intelegerea modului in care echipa functioneaza. Povestea unui nou CEO abordeaza 5 topici:

  • lipsa de incredere,
  • frica de conflict,
  • evitarea responsabilitatii,
  • neimplicarea,
  • neatentia in privinta rezultatelor.

25. The Essential Drucker: In One Volume the Best of Sixty Years of Peter Drucker’s Essential Writings on Management – Peter F. Drucker

Aici puteti face cunostinta cu invataturile lui Peter Drucker despre luarea deciziilor bune, diferenta intre eficienta si eficacitate, focus pe contributor, nu pe rezultat si alte sfaturi in materie de leadership.

26. Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg McKeown

Prea multe e-mailuri, surplus de informatie, prea multa munca si prea multe persoane care iti cer ceva!

“Tabloul” ti se pare cunoscut? Daca lista cu lucruri “de facut” este in crestere in loc sa scada, atunci cartea ti se destineaza.

O recomand, deoarece, pentru mine, este o lectie invatata si una din cartile de capatai.

27. The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change –  Stephen R. Covey

Autorul provoaca cititorii sa-si schimbe modul in care privesc lumea si tot ce se intampla in jurul lor, pentru a-si modifica obiceiurile si viata.

Fie ca te confrunti cu provocari la nivel personal sau profesional, cartea te va ajuta sa schimbi modul in care privesti lucrurile.

28. Crystal Clear: A Human-Powered Methodology for Small Teams – Alistair Cockburn

29. Decisive: How to Make Better Choices in Life and Work – Chip Heath and Dan Heath

30. Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity – David Allen

O lucrare clasica despre productivitate.

31. Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don’  –  Jim Collins

32. PMBok – ultima editie

Standardul PMI in project management, pentru PMP si CAPM.

33. PMP Exam Preparation –  de Rita Mulcahy – ultima editie

Este una din cele mai utilizate carti de pregatire pentru obtinerea certificarii PMP de la PMI.

34. Head first PMP – ultima editie

O alternativa la cartea Ritei, putin mai light, insa care acopera foarte bine “zona”.

35. Prince 2 – PRINCE2 Study Guide 1st Editionby David Hinde

Este volumul de pregatire pentru obtinerea certificarii Prince 2.

36. CompTIA Project+

Carte de pregatire pentru standardul CompTIA Project+, project management pentru IT.

37. The book: How Stella Saved the Farm: a Tale About Making Innovation Happen, de Vijay Govindarajan si Chris Trimble

O parabola, cu o poveste legata de lucrul in echipa si de obiectivele comune. Este o “altfel” de carte, comparativ cu tot ceea ce am prezentat in aceasta lista.

Cititi si aflati de ce!

38. Pitch anything – Oren Kalf

Am scris aici un articol dedicat acestui volum.

Resurse suplimentare:

https://www.amazon.com/Best-Sellers-Books-Project-Management/zgbs/books/271578011

Unii sustin ca daca ai citit doua carti, esti deja un “expert” in domeniu. Lasand gluma la o parte, doar te-ai acomodat cu “suprafata”, insa ai sufieciente cunostinte pentru a putea participa la o discutie.

Altii sustin ca este nevoie de 10.000 de ore de practica si de studiu intr-un domeniu, pana cand vei ajunge expert.

Indiferent in care categorie te afli, lista de carti de dezvoltare personala prezentata mai sus este destinata a deveni o sursa de inspiratie pentru tine.

Evident, daca ai recomandari suplimentare, lasa-mi un comentariu. Contributia ta este binevenita!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!