Acest articol reprezinta a patra parte dintr-o serie de 5 articole despre stress management. In cazul in care nu l-ati citit pe primul iata mai jos titlurile:
- Gestionarea Stresului
- Cum sa gestionam eficient persoanele stresate
- Jurnalul de stres
- Exercitii de reducere a stresului
- Cand stresul poate fi productiv
Exercitii de reducere a stresului
Parte din stresul din viata ta este inutil, de aceea trebuie sa fie tratat ca atare, adica nu lasa lucrurile asa cum sunt si fa ceva pentru a-l reduce.
Exista multe moduri de a face fata acestor situatii pentru a diminua stresul si efectele sale, unul din acestea este de a face cateva exercitii.
Desi exista o multime de exercitii pe aceasta tema, in functie de modul in care functioneaza mintea ta, nu toate se vor dovedi a fi la fel de eficiente. Incerca cateva exercitii de reducere a stresului si interpreteaza rezultatele in functie de cum te simti dupa exercitii.
Nu neaparat sunt cele mai bune exercitii, insa s-au dovedit ca fiind eficiente in reducerea stresului la majoritatea celor care le-au folosit.
1. Respiratia
Desi poate parea banal, respiratia ta are de fapt un efect major asupra modului in care corpul tau functioneaza si a nivelului de stres.
Suntem atat de obisnuiti sa respiram, incat de multe ori o facem cu respiratii mici, suficiente cat sa ne mentinem in viata, nu respiram suficient de adanc pentru a extinde pieptul si umerii si a calma de fapt si mintea.
Respiratia ar trebui sa vina direct de la nivelul abdomenului, cu ochii inchisi, cu o minte linistita. Pentru a practica acest lucru, aseaza-te pe podea, cu o mana pe abdomen si una pe piept, astfel incat sa percepi senzatia de ridicare si de coborare sincronizata cu respiratia.
Este aproate imposibil sa reusim acest lucru cand suntem la birou, dar odata ce ati inteles modul de a respira si de modul in care corpul tau ar trebui sa se simta, vei fi capabilsa faci acest lucru in timp ce stai la birou.
2. Relaxarea musculara
Acest exercitiu te ajuta sa simtiti stresul din muschi si apoi sa simti eliberare pe masura ce te relaxezi.
Pornind de la frunte, incordeaza pe rand grupuri de muschisi relaxeaza-te, apoi treceti la urmatorul grup de muschi. Repeta acest exercitiu pentru fiecare grupa de muschi din cap pana in varful picioarelor, incordati si apoi relaxati.
Dupa ce ai lucrat toate grupele de muschi, corpul tau va simti cum tensiunea si stresul dispar progresiv. Alungarea stresului din mintea ta si faptul ca ai un corp complet relaxat va topi senzatia de stres.
Aseaza-te cateva minute si lasa mintea sa constientizeze faptul ca ai un corp relaxat, si tensiunea va disparea.
3. Exercitii fizice
Si acest exercitiu sunt convins ca-ti va parea amuzant. Este chiar recomandat si in spoturile TV. Fa miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi pentru o viata sanatoasa.
Sa faci un antrenament cardio timp de o jumatate de ora, sau chiar sa iesi la o plimbare timp de 10 minute, poate reduce semnificativ stresul.
Exercitiul fizic poate oferi organismului o modalitate de a jongla cu frustrarea si anxietatea, oferind mintii tale o alta preocupare, alta decat sa se concentreze asupra stresului.
Stresul provoaca boli, pe care cred ca le stim cu totii, dar cel mai bun efect al exercitiului fizic, este ca poate combate aparitia bolilor cauzate de stresul cronic.
Nu imi propun sa vin cu o lista de sfaturi si recomandari fara sa va impartasesc si din experienta personala.
Partea de exercitii fizice si de schimbare a modului de viata au fost cele mai grele pentru mine. Tine foarte mult de schimbarea unor obiceiuri si cred ca acesta este cel mai greu lucru, cel putin de la o varsta incolo.
Timp de 1 an de zile am incercat si inca ma mai chinui sa ma trezesc devreme (mult inainte de ora utila la care trebuie sa ne trezim sa ajungem la locul de munca) si sa fac exercitii regulat.
Daca lucrurile acestea fac parte din rutina voastra zilnica, deja sunteti departe.
4. Meditatia
Practicand meditatia sau relaxarea poti reduce tensiunea arteriala si ritmul cardiac, care relaxeaza corpul si linisteste mintea.
Pentru a face acest exercitiu, aloca o perioada de timp sa meditezi in fiecare zi, incerca sa faci acest exerciu la aceasi ora si pe cat posibil sa aiba si aceasi durata.
Alege o pozitie confortabila, concentreza-te asupra respiratiei si repeta un cuvant sau o silaba in mintea ta sau cu voce tare.
Aceasta repetitie combinata cu momentul de liniste si relaxare al mintii si corpului va reduce semnificativ stresul si agitatia.
5. Vizualizarea
Acesta este cel mai simplu exercitiu pe care-l poti face cand esti la birou sau oricand in timpul zilei. Vizualizarea ar trebui sa vina fara sa planifici sau sa te gandesti foarte mult.
Cand practici vizualizarea, ar trebui te gandesti la un moment sau un lucru care te face fericit, te face sa te simti bine si face ca stresul sa dispara.
Momentul, in care vizualizezi aceste lucruri, ar trebui sa cuprinda si sa activeze cele cinci simturi si respiratia intr-un efort de a calma mintea ta si a anima simturile cu o imagine care te va linisti.
Incerca sa stai in locul pe care il vizualizezi timp de 10 minute inainte de a te intoarce la activitatile pe care le faceai inainte.