Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de 5 articole despre stress management. Seria de articole este rezultatul a cateva luni de experiente traite intens.

Am incercat ca scrierea articolelor sa aiba si o componenta didactica, din care sa se poata trage o concluzie si de ce nu, poate chiar invata ceva.

Iata cele 5 titluri:

  1. Gestionarea Stresului
  2. Cum sa gestionam eficient persoanele stresate
  3. Jurnalul de stres
  4. Exercitii de reducere a stresului
  5. Cand stresul poate fi productiv

Gestionarea stresului

Mai devreme sau mai tarziu, stresul devine un factor cat se poate de real si de multe ori inevitabil in viata fiecaruia dintre noi.

Gestionarea factorului de stres in viata noastra poate fi un lucru foarte dificil, coplesitor si la un moment dat chiar pare imposibil, dar pentru sanatatea noastra si a celor apropiati este foarte important sa identificam zonele care cauzeaza stresul in viata noastra.

Inainte se a ne arunca si a ne gandi la modalitati de gestionare a stresului, trebuie sa fii capabil sa evidentiezi foarte clar acele situatii, probleme sau evenimente care iti cauzeaza stresul si te epuizeaza uneori.

Acest lucru poate fi mai dificil decat suna pentru ca uneori cauzele exacte care genereaza stresul nu pot fi recunoscute si intelese cu usurinta. S-ar putea uneori chiar unele obiceiuri sau stilul nostru de viata sa faca anumite situatii sa fie mai stresante decat sunt de fapt.

1. Primul pas

Pentru inceput, trebuie sa te uiti la tine si sa-ti examinezi atitudinea si alegerile pe care le faci in anumite situatii. Orice situatie stresanta are originile si cauzele sale, insa cu siguranta jucam un rol important atunci cand facem din tantar armasar adica amplificam lucrurile mai mult decat este cazul.

Atunci cand definim stresul ca fiind ceva normal, adoptandu-l ca facand parte din viata noastra, avem de-a face cu o problema mai mare. Stresul nu este si nu ar trebui sa fie o componenta a vietii noastre, acasa sau la serviciu, si de aceea trebuie sa nu-i mai  permitem sa ne consume existenta.

Este timpul sa ne uitam la lucrurile din viata noastra care contribuie la cresterea nivelului de stres, sa le identificam si sa le examinam. De fiecare data cand te simti stresat, ia cateva notite legat de mediul care te inconjoara, context si ceea ce simti in momentul acela.

Trebuie sa fii capabil sa evidentiezi care sunt factorii exacti care contribuie la cresterea nivelului de stres. Noteaza-ti care sunt cauzele care genereaza stresul, cum te simti, lucrurile deosebite facute in ziua respectiva, circumstantele externe, cum ai reactionat in acel moment si ce ai facut pentru a te simti mai bine sau mai pe scurt cum ai gestionat situatia.

2. Al doilea pas

Urmatorul pas important pe care ar trebui sa-l faci in momentul in care intentionezi sa faci ceva concret, este sa analizezi modul in care gestionezi stresul, atunci cand te simti coplesit. Continua sa notezi si sa scrii cum ai putea sa te simti mai bine si ce ai putea sa face in acest sens.

Cand vine vorba despre gestionarea stresului, modul in care avem de-a face si cum gestionam stresul la nivel personal spune multe despre noi insine si strarea noastra de spirit in situatii de criza.

Trebuie sa ne asiguram ca gestionam stresul nostru intr-un mod sanatos si productiv. Deseori, oamenii isi gestioneaza stresul in moduri extrem de daunatoare.

3. Al treilea pas

O data ce ai identificat cum te recompensezi si cum te descurci cu stresul, puteti continua, asigurandu-va ca procedurile si metodele dumneavoastra pentru gestionarea stresului sunt sanatoase.

Este imperativ pentru sanatatea ta mintala si bunastarea ta, ca gestionarea stresului sa imbunatateasca nivelul tau de sanatate emotionala. Daca decideti ca metodele, pe care le folositi in momentul acesta, nu va  fac bine, exista o multime de alte metode sanatoase pentru a face fata stresului.

Stresul se manifesta si are diverse efecte in functie de persoana, situatie si de aceea nu  putem spune ca exista “cel mai bun” mod de a face fata stresului.

Din punctul meu de vedere, este mai degraba un proces de trial and error, adica incerci si gresesti, pana reusesti sa te calibrezi si sa identifici o modalitate de raspuns pe care o simti ca-ti va reduce nivelul de frustrare si iti va permite sa te calmezi.

Concluzie

  • Te uiti si te analizezi intai pe tine
  • Evita sa faci din tantar armasar
  • Analizezi situatiile, problemele si evenimentele din viata ta care iti genereaza stresul
  • Iei notite relevante de fiecare data cand ai de-a face cu o situatie stresanta, mai ales atunci cand te simti coplesit
  • Noteaza-ti situatiile care te fac sa te simti mai bine si modul punctual in care ai gestionat stresul la momentul respectiv
  • Analizeaza modul in care gestionezi stresul si renunta la metodele nesanatoase. Aminteste-ti ca gestionarea stresului trebuie sa te faca sa te simti mai bine si sa-ti ofere o stare de spirit mai buna
  • Nu exista o metoda universal valabila pentru a gestiona stresul, o s-o gasesti prin diverse incercari pana ai propria ta reteta
  • Noteaza si constientizeaza ca procesul acesta este un pas inainte si te va ajuta in gestionarea stresului pe termen lung.
Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!