Acest articol reprezinta ultima parte dintr-o serie de 5 articole despre stress management. In cazul in care nu l-ati citit pe primul iata mai jos titlurile:
- Gestionarea Stresului
- Cum sa gestionam eficient persoanele stresate
- Jurnalul de stres
- Exercitii de reducere a stresului
- Cand stresul poate fi productiv
Cand stresul poate fi productiv
Stresul poate fi o forta dominanta in viata noatra, dar poate fi folosit si pentru a crea motivatie si productivitate.
Stresul inutil poate avea efecte nocive asupra sanatatii tale, dar si a altor persoane din viata ta, dar atunci cand o cantitate sanatoasa de stres este utilizata productiv, se va transforma modul in care vei lucra si functiona.
Cu riscul de a ma repeta, stresul si cauzele sale trebuie sa-ti fie cunoscute, pentru a-l putea transforma in ceva bun si benefic tie. Acest stres poate fi apoi folosit ca si motivatie, stiu ca suna ciudat, dar atunci cand el va fi vazut in acest fel va rezulta o alta sursa de motivare, venita din surse nelimitate de stres.
Stresul nu ar trebui sa fie cautat activ, ci mai degraba constientizat atunci cand apare si transformat in motivatie. Noi percepem stresul ca fiind un lucru negativ, si in mod sigur acesta poate fi, dar stresul poate insemna si faptul ca mintea si corpul se pregatesc sa faca fata unei situatii cu care urmeaza sa ne confruntam.
Stresul poate declansa motivatia, creativitatea si productivitatea.
In scopul de a putea folosi stresul ca si motivatie, si a nu accepta efectele negative ale acestuia, gaseste puterea de a pune stresul deoparte. Trebuie sa inveti sa coexisti cu stresul, dar in acelasi timp sa te separi de el.
Avand un loc unde poti sa-ti gasesti linistea si sa-ti cresti productivitatea la serviciu, indiferent de stresul care te incerca, iti va permite sa fii binedispus si sa folosesti stresul in beneficiul tau.
O data ce ai inteles aceste lucruri si reusesti sa te detasezi si sa analizezi din exterior, situatia ta, lasand la o parte factorul de stres, poti incepe sa te relaxezi si sa fii sigur ca de fapt nu stresul te manipuleaza pe tine, ci din contra tu ai ajuns sa-l manipulezi.
Nivelul de stres generat de incercarile de a pune in balanta serviciul, familia si prietenii, este exact acel tip de stres, care este perfect pentru a fi utilizat pentru motivare.
Daca stresul te mentine treaz, utilizeaza timpul in mod creativ. Mediteaza, du-te si fa o plimbare sau planifica- ti un proiect pe care la un moment dat ai vrut sa-l incepi.
Utilizarea stresului si a efectelor sale intr-un mod creativ, poate transforma un aspect negativ intr-unul pozitiv. O data ce simti ca stresul este in crestere, decat sa te feresti de el (ajungand astfel la anxietate), foloseste-l ca o forta pozitiva.
Si pentru ca tot paragraful de mai sus pare a fi un mare sfat greu de pus in practica voi incerca sa ofer cateva exemple:
- Un student poate folosi stresul unui examen pentru a se mobiliza sa invete. Cu cat se apropie mai mult examenul, cu atat stresul este mai mare si abilitatea de mobilizare creste.
- In mod similar, cand se apropie un deadline la un proiect lumea se mobilizeaza pe ultima suta de metri si gaseste solutii ingenioase. In plus creste si viteza de implementare.
- In cazul in care observi ca unul din factorii de stres de la birou il constituie frustrarile exprimate de colegii tai, concentreaza-te in a gasi solutii pentru problemele lor sau macar sa inveti ceva din acestea
Aminteste-ti si retine urmatorul lucru:
Cu cat vei incerca mai mult sa folosesti stresul pentru a obtine motivatia si productivitatea, cu atat iti va fi mai usor sa gestionezi un nivel mai ridicat de stres si sa-l vezi ca un element pozitiv, bun in viata ta.