Se presupune urmatoarea situatie, cu dialogul adecvat:

Sunt suparat pe viata, toti sunt niste tampiti, m-am saturat si nu mai vreau sa fac nimic!  

Nu-mi mai trebuie, lasati-ma in pace cu toate initiativele, pentru ca, oricum, altii nu-si fac treaba, iar eu sunt unicul campion, care se lupta cu morile de vant!

Gata, s-a umplut paharul, de azi pun piciorul in prag!

Asa… Si?

Si ce? Si nimic! Ce pot sa fac, asta este! Oricum, la un moment dat, am incercat sa ridic vocea in fata sefilor si sa le explic situatia, dar nimeni nu a facut nimic.

Sigur, am deschis gura intr-o sala de sedinte, fara ca lumina sa fie aprinsa si oricum, vorbeam in soapta. Dar cine are urechi sa auda, aude Domnule!

In ce situatie trista trebuie sa te gasesti, ca sa traiesti asa ceva! Trist este primul cuvant care imi vine in minte si de altfel, singurul cuvant care poate oferi alinare fara sa jignesc.

In schimb, m-am gandit ca, in urmatoarele randuri, sa-ti ofer o serie de raspunsuri si de pareri personale, pe care e foarte posibil sa nu le gasesti in niciun curs si probabil ca nici macar consultantul de incredere nu ti le va darui. Cu atat mai putin confidentul tau, pe umarul caruia plangi si-i spui off-ul.

O problema de mentalitate

Primul sfat e sa uiti pentru moment toate tehnicile de productivate, instrumentele si orice ai invatat in ultimii ani, pentru ca nu te vor ajuta cu nimic.

Problema este una de credinta personala si tine de programarea mentala. Mai pe romaneste: este in capul tau!

Daca viata e dura si e firesc sa pozam in victime, atunci vei tinde sa avansezi pe acest drum. Este, insa, un drum anevoios, cu final nefericit! Daca standardul pe care ti-l doresti este acesta, e perfect. Inevitabil, acolo vei ajunge.

Exista si o alternativa, pe care doresc sa ti-o descriu. Tu alegi!

Stii foarte bine ca, daca iti doresti ceva intr-o anumita directie, e foarte posibil sa-ti indeplinesti visul. Important este, insa, ce anume iti doresti! In cazul de fata, daca tii neaparat sa fii un trist, la propriu si la figurat, welcome to the party!

Din trist in mai trist

Sa zicem ca persisti si ca nu vrei sau ca nu poti sa faci nimic in plus. Esti blocat. Primul sfat pe care pot sa ti-l ofer, decat sa ai o viata chinuita si cheltuiesti banii altora, este sa-ti dai demisia. Cauta ceva ce-ti place si dovedeste-ti valoarea!

La un moment dat, m-am aflat intr-o situatie similara si exact asa am procedat. Cand consideri ca mediul nu-ti mai este propice si ca tu nu poti performa intr-un asemenea cadru, schimba ceva, pentru ca timpul trece si viata nu se mai intoarce! Daca nu, lucrurile vor merge din greu in mai greu, pentru toata lumea.

Nimeni nu-ti vrea raul

Afirmatie!

In proportie covarsitoare, nu ai de-a face cu o teorie a conspiratiei. Lumea nu vrea sa-ti faca rau si (in mod logic)  colegii de munca nu se trezesc dimineata ca sa se gandeasca la strategii avansate de sabotare.

Fiecare isi doreste doua lucruri:

  • Sa-si salveze pielea. Fuge de frica si pentru a evita o situatie neplacuta.
  • Isi doreste ce este mai bine pentru el/ea, indiferent cum percepe fiecare acest bine.

Astfel, de dragul exemplului, ne putem gasi intr-una sau in mai multe dintre urmatoarele situatii, cel putin bizare:

  • Nu am chef de munca: am venit obosit de acasa, asa ca nu am chef sa fac ceea ce vrei tu.
  • Scenariul vesnicului corporatist ocupat, care nu are timp niciodata, pentru ca mereu are de facut o tona de lucruri. In plus, respectiva ipostaza ii ofera individului si o pozitie avantajoasa.
  • De ce sa risc si sa gresesc, cand imi este bine aici?
  • De ce sa ma afrim? Iar vad astia ca sunt bun de munca si cum scot camasa dupa aia, daca imi cer in plus?
  • Lumea se ocupa de prostii si nu se concentreaza pe ceea ce este important. Desigur, te referi la ce este important pentru tine, nu neaparat si pentru ceilalti.

Lumea este putin mai mare decat o vezi tu

Atunci cand nu percepi situatia in ansamblu, e normal sa fii frustrat. In functie de rolul pe care il ai, cauta sa te informezi si sa intelegi intregul: Viziunea, strategia, un plan pe termen lung, beneficiile, etc.

Daca esti in rolul de dirijor, cauta sa oferi claritate echipei. Daca tie nu-ti place simfonia, ceilalti nu vor astepta nerabdatori sa lucreze ca niste afoni, adica in ceata.

In cazul in care resursele sunt foarte incarcate, cauta sa influentezi prioritatile.

Atentie! Sa muncesti suplimentar peste program, nu inseamna ca ai schimbat prioritatile, inseamna ca ai umplut paharul!

In ultimul rand, daca mediul nu-ti permite sa dai randamentul scontat, nici nu mai conteaza daca e sau nu vina ta. E momentul sa faci loc altuia.

In ipoteza in care acest scenariu ti se pare cunoscut, tine minte ca niciodata nu e bine sa devii Drama Queen, in Proiecte.

Daca te-am pus pe ganduri, raspunde sincer la urmatoarea intrebare:

Daca situatia este deranjanta, de ce nu schimbi ceva si preferi sa te chinui?

P.S. In cazul in care te gandeai sa spui, ca “povestile astea nu merg la noi, nu merg la romani, nu se potrivesc in firma unde lucrez, pentru ca noi suntem <mai speciali>”, te-as ruga sa mai cauti cateva variante de raspuns, pentru ca e clar: Mentalitatea ta s-a blocat in punctul la care ma refeream anterior!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!