Business Process Management vs Project Management este o tema interesanta abordata acum ceva vreme, de fapt este articolul numarul 3 din seria de 4 despre care va vorbeam. Desi scris in urma cu mai bine de 2 ani, constat ca lucrurile nu prea s-au schimbat in directia care trebuie.

Nu as fi crezut niciodata ca o sa fiu pus in situatia sa scriu un articol cu titlul de mai sus. Dar iata ca un pic de criza in economie poate sa ofere aceasta ocazie.

Din ce vedem, cresterea din trecut s-a realizat prin proiecte de dezvoltare, training si angajari rapide, pe baza unui proces deja validat de piata care ne-a asigurat succesul ani la rand.

Sistemele IT au aparut si ele ca o alegere logica astfel incat sa putem rezolva probleme punctuale:

  • ca sa monitorizam vanzarile, luam un CRM,
  • ca sa rezolvam partea logistica, punem un ERP, 
  • ca sa masuram rezultatele, punem un sistem de BI.

In logica cresterii agresive, putini si-au pus problema daca reteta pe care o utilizeaza este una solida, capabila sa sustina schimbarile dramatice ce  au urmat.

Context

Acum modelul care a avut success in trecut nu mai functioneaza. Managerii au trecut prin cateva faze: reducere de personal, renuntarea la furnizori traditionali sau negocierea dura a preturilor de achizitie, suspendarea temporara sau permanenta a activitatii pe anumite linii de produse, decizii de relocare in zone cu forta de munca mai ieftina, reducerea salariilor.

Chiar si dupa aceste decizii dificile si uneori dureros de aplicat, surpriza este ca nu au aparut si imbunatatirile atat de mult asteptate.

Ceea ce in trecut parea ceva incitant, fancy, sau doar rezervat companiilor mari, a devenit regula de operarea a majoritatii companiilor: reorganizarea.

Iata ca am avut o reteta de la care am plecat, care ne-a adus succesul cativa ani de zile, iar acum reteta se dovedeste toxica pentru pacient si e nevoie de un nou tratament.

Articol publicat in 28 noiembrie 2009 si in Market Watch [nr. 120], www.marketwatch.ro.

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!