Zilele acestea am dat peste fraza : You are the average of the five people you spend the most time with.

Chiar asa sa fie ? Vorbele lui Jim Rohn – speaker motiovational mi-au dat de gandit. Stiu ca sunt influentat, fie ca imi place, fie ca nu imi place, de cei din jurul meu.

Stiu, de asemenea, ca sunt si nenumarate studii care arata ca suntem mult mai afectati de mediul nostru decat credem noi.

Stam foarte mult timp la serviciu si poate in unele cazuri, colegii sunt persoanele cu care petrecem cel mai mult timp, desigur dupa familie.  Tinand cont de aceste lucruri, imi trec prin minte cateva intrebari :

  • Cat de mult afecteaza mediul in care lucrezi felul in care esti?
  • Cand echipa de proiect este toxica cat de mult te afecteaza?
  • Cand ai o echipa constructiva si cu oameni foarte talentati cum performezi?
  • Ce poti face in acest sens ?

Tot ce voi scrie mai jos este strans legat de experienta mea de pana acum. Nu trebuie luat de bun ☺. Cum obisnuiesc sa spun: fiecare om are experientele sale! Ceea ce imi doresc este sa-ti impartasesc ce a functionat la mine si ce nu, ce am facut si de ce am facut?

1. Cat de mult afecteaza mediul de lucru felul tau de a fi?

Pe scurt: te afecteaza. Indiferent cat de echilibrat ai fi, cat de calculat si cat de detasat ai sta in fata tuturor problemelor, fiecare are o baterie.

Desigur, unii avem o baterie mai mare sau mai mica, insa scopul discutiei de astazi, nu este sa ne concentram pe cum acumulam mai multa energie pe care sa o consumam in totalitate la locul de munca, ci cum anume ajugem sa oferim cat mai mult cu energia pe care o avem.

Sumarizare: un mediu de lucru bun, care te pune in valoare si unde poti face ce-ti place, cu siguranta va face diferenta !

2. Cand echipa de proiect este toxica cat de mult te afecteaza?

Toti am auzit cand eram copilasi: ce tie nu iti place, altuia nu-i face.  Adica sa incercam sa fim politicosi, intelegatori si sa ii respectam pe ceilalti … Simplu nu? Nu chiar, nu este deloc usor.

In proiecte incerc sa fiu calm, sa fiu atent la cum vorbesc, astfel incat sa nu arat cu degetul ca nu si-a facut treaba si ca din cauza lui/ei intarziem si daca imi dau seama ca sunt pe puctul de a exploda, ies la o gura de aer ☺ si apoi ma intorc si o iau de la capat cu zambetul pe buze.

Sumarizare: cand echipa este toxica, te afecteaza si aproape tot timpul depui mai multa energie si petreci mai mult timp pentru a obtine aceleasi lucruri.

3. Cand ai o echipa constructiva si cu oameni foarte talentati cum performezi?

In momentul in care lucrezi in mai multe proiecte cu aceiasi echipa, mi se pare vital sa-ti construiesti o echipa fantastica, si sa fii fericit ca ai privilegiul sa faci parte din ea.

Maine daca ar fi sa incep de la zero un start-up cu o echipa noua stiind ca voi avea ocazia sa implementam multe proiecte impreuna, aceasta ar fi prioritatea numarul 1. O echipa fantastica!

Daca in schimb te afli in scenariul in care nu poti alege, este treaba ta, sa scoti ce este mai bun din oameni pentru a obtine acest mediu propice. In acest scenariul mi se pare mai greu, insa nu imposibil. Oricum este nevoie de timp, nu prea merge de pe o zi pe alta. (sau asa este in cazul meu)

Sumarizare: intr-o echipa fantastica toate lucrurile merg mult mai usor, iar problemele se transforma intr-o provocare in loc de sesiuni de panica. Simti ca prinzi aripi si ca poti face mult mai multe lucruri. Si surpriza, chiar asa si este.

4. Ce poti faci face in acest sens?

De principiu, eu nu ma bag in proiecte urate, incerc sa schimb atitudinea echipei, pun reguli si setez jocul. In acelasi timp incerc sa lucrez cu oameni valorosi. In momentul in care acest lucru nu este posibil, daca exista posibilitatea de a alege, prefer sa nu ma implic.

Rolul este sa livram rezulate, insa si rezultate acestea au un cost: sanatatea ta! Si intotdeauna aceasta este mai importanta!

 

In loc de concluzie de final, te las intr-o companie placuta timp de aproximativ 3 minute. Vorbe de duh de la un guru simpatic. De tinut minte partea de final:

Daca petreci o zi intreaga singur si totusi nu ti se pare ok, probabil nu ai avut parte de o companie placuta si trebuie sa lucrezi la asta.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!