Stii, nu am reusit sa termin la timp pentru ca:

 • a intervenit ceva important
 • 2 colegi, 3 sefi si 4 clienti au venit pe capul meu si nu am putut sa-i refuz
 • mi-a plans copilul toata noaptea, are colici, nu am inchis un ochi si astazi nu am fost productiv, reusesc eu pana maine

Iti suna cunoscute chestiile astea?

Hai sa ne distram ceva mai tare, sa punem lucrurile intr-o lumina personala: de ceva vreme simti ca te irosesti si te trezesti dimineata, rutina obisnuita, dezapezesti masina, mergi la serviciu, muncesti si nu prea, ajungi acasa si vrei si tu sa mai faci ceva.

Ceva suplimentar, ce iti tot propui de cateva saptamani incoace, ca viata asta este de cacao si simti nevoia sa mai faci ceva cu sens, ca poate-poate vei iesi din situatia asta neplacuta.

Si in acest context ti-ai propus sa faci 2 lucruri simple, dar:

 • ai ajuns tarziu de la munca si erai obosit;
 • ai baut si tu o berica si apoi ai ramas in pat si te-a luat somnul;
 • te-ai luat cu niste treaba, alta decat cea pe care trebuia sa o faci;
 • ai deschis calculatorul si ai stat pe net, te-ai relaxat si tu dupa o zi de munca;
 • te-ai uitat la un film si te-a prins rau de tot.

Bullshit! Suna ciudat din partea mea si probabil te-am luat prin surprindere, dar chiar asta am vrut sa zic: bullshit sau pe romaneste cacat.

Am auzit atat de multe scuze incat m-am plictisit. Eu am trecut printr-o faza de genul acesta si eram atat de bun la scuze incat ma convingeam si pe mine ca este ok.

Cum ar fi sa schimbam putin abordarea?

Gaseste o scuza pentru a reusi!

Probabil in momentul acesta te gandesti ce m-a apucat si daca nu cumva este inca un citat motivational. Stai linistit, sunt ok, doar ca aceasta noua abordare mi se pare extraordinara.

Sa-ti spun cum incepe totul

Intai te vei gandi cat de des gasesti scuze:

 • scuze fata de sef,
 • scuze fata de prieteni ca nu ai timp sa iesi la o bere,
 • scuze fata de tine.

Ei bine, in momentul asta deja incepi sa te gandesti serios si sa te intristezi. Iti dai seama ca desi scuza iti ofera confortul de care ai nevoie, de fapt te face sa te simti foarte foarte nasol.

Revin la ideea de baza: daca te gandesti putin, iti dai seama ce se intampla.

Nu mai veni cu scuze

Simplu, nu trebuie sa fie complicat. O sa vezi ce relaxare te cuprinde.

De ce nu ai terminat raportul? Am fost foarte obosit, serios, am incercat de 2 ori si nu prea am fost in forma si nu cred ca-l dadeam gata, asa ca am decis sa fac aceste 2 lucruri marunte decat sa stau degeaba. Maine este gata si raportul.

Un alt exemplu pe plan personal ar suna cam asa:

De mai bine de 2 luni ai zis ca tencuiesti spatiul ramas de cand ai pus corpurile de iluminat. Ai zis ca le termini intr-o saptamana.

Ai dreptare, ai zis, nu ai avut chef si sincer nici nu cred ca ai sa le faci, pentru ca nu te pricepi si chiar ti se pare ca mai mult faci mizerie decat sa repari ceva, plus iti e teama ca vei reusi un urat estetic pentru ca nu esti de meserie.

Dar maine, vorbesti cu cineva si vine si face. Poate trebuia sa faci chestia asta de la bun inceput.

Gaseste o scuza pentru care sa reusesti

Continuand exemplele de mai sus, ar suna cam asa in cazul raportului:

 • Nu am reusit sa-l fac pentru ca eram foarte obosit, asa ca l-am rugat pe George sa ma ajute. E drept ca nu l-am facut eu, dar m-am uitat peste el si pare ok.

Pentru al doilea exemplu, pur si simplu vine cineva acasa 15-20 de minute si asta e; nu-l faci tu, dar rezolvi situatia. Stiu ca ai spus ca vei face tu, dar uite cum reusesti fara sa te murdaresti deloc.

Anul trecut am facut experimentul sa numar cate scuze gasesc intr-o saptamana: impresionant numar. Este surprinzator cum de la o scuza inocenta in care te eschivezi sa nu mergi cu cineva la o tigare sau sa nu raspunzi la un telefon, ajungi sa ai aproximativ o scuza pe ora. Si pentru ce?

Pentru 2014, sper ca si tu sa-ti gasesti o scuza, fie ea si penibila, pentru care sa REUSESTI!

Lasa-mi un mesaj si spune-mi: Tu ce scuza ai pentru a reusi in 2014?

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!