In zilele noastre, cine nu se adapteaza, nu se reinventeaza permanent, evoluand intr-un proces de invatare perpetuu, moare! Culmea e  ca, dincolo de faptul ca o asemenea evolutie este vitala, ea este si placuta, pentru ca explorarea perpetua iti creaza o stare de confort si iti ofera ceea ce americanii numesc “boost de incredere” si “self esteem”.

In urmatoarele randuri, iti voi face, tie, cititorule, cateva recomandari testate in ultima  perioada, menite sa te ajute sa tii pasul cu schimbariile si sa inveti tot ce ai nevoie.

Voi incepe cu 2 indrumari clasice si voi continua cu punctul principal, mai exact platformele mele preferate de e-learning.

1. Citeste tot! Carti, bloguri si audio-book-uri

Stii, eu sunt altruist. Cand vorbesc despre altii, incep prin a vorbi despre mine. Lasand gluma, in ce ma priveste sunt un mare devorator de carti si de bloguri, motiv pentru care, in perioada urmatoare, voi lansa o serie de articole legate de ultimele noutati din blogosfera de specialitate, din dorinta de a impartasi ideile interesante pe care le-am cules din aceasta zona.

In urma cu ceva vreme, am scris un review la o anumita carte, si ti-am propus, daca timpul nu-ti permite sa citesti pentru ca vii mereu obosit acasa, sa mergi pe varianta de audiobook.

Recomandarea ramane valabila, dar important ramane cuvantul scris, asa ca, daca ai timp, pune mana pe carte. Nu doar ca nu doare, dar – pe cuvant de onoare – te vei simti mai bine si iti vei reimprospata increderea in tine.

2. Cauta un antrenor personal

A doua varianta este sa-ti gasesti un mentor sau un trainer, sa participi la un curs, insa trebuie sa ai mare grija cine sustine cursul respectiv.

De-a lungul timpului, am avut ocazia sa ma aflu pe ambele parti ale baricadei, asa ca inteleg in totalitate cand cineva este carcotas si nu este multumit pe deplin de ceea ce primeste.

Asa ca, in locul tau, as porni cautarile de la cine sustine un curs sau cine iti poate oferi genul de sprijin si indrumarea de care ai nevoie. Apoi, as merge mai departe si as vedea care sunt formele in care pot capata informatia.

Inca un aspect important. Un antrenor este eficient si justifica o anumita cheltuiala, asa ca nu te zgarci, pentru ca efectele nu vor intarzia sa apara. Sigur, cantareste fiecare aspect, dar nu respinge din start ideea, doar pentru ca, in prima faza, un eventual pret ti se pare exagerat. Unde mai pui ca traim intr-o lume a negocierilor continue, asa ca stii ce ai de facut.

3. Trei surse de invatare – Lynda – Udemy – Coursera

Am ajuns la esenta acestui articol, adica poate la cel mai comod si mai la indemana instrument de invatare: cursurile online.

Exact asa cum folosesti un trip-advisor care te poate indruma in ce locatie sa-ti petreci concediul si in ce mod sa-ti petreci mai placut meritatele zile de vacanta, tot astfel poti proceda si in privinta cursurilor. Drept si prin urmare, citeste atent toate review-urile, descrierea si prezentarea respectivului trainer.

Recomandarea mea este sa incerci una din urmatoarele variante, prezentate intr-o ordine aleatorie:

1 – Lynda

Lynda

Este recent achizitionata de LinkedIn si  cred ca ai primit cateva emailuri prin care erai invitat sa te inscrii.

Modalitate de lucru: Lynda cumpara drepturile de autor o singura data, ceea ce implica un grup select de instructori (selectati de catre Lynda). Ulterior, vanzarea se face tot de catre Lynda.

Recomandare: Daca ritmul tau de invatare este alert si vrei sa mananci cursuri pe paine in urmatoarea perioada, sau daca vrei sa te specializezi pe o anumita arie, as merge pe varianta de subscriptie lunara Lynda. Eu prefer Lynda, mai ales atunci cand am o perioada mai relaxata si timpul imi permite sa fac mai multe cursuri.

Cost:  Platesti doar pentru subscriptia lunara

2 – Udemy

udemy

Aici ar trebui sa cauti cursuri pe care nu le gasesti in alta parte.

Motivul e simplu: Se promoveaza destul de multi traineri, iar cursurile bune nu sunt la cel mai mic pret si cred ca exista alte variante mai ieftine. Daca, in schimb, pretul nu reprezinta o problema pentru tine si continutul este pe gustul tau, este o optiune buna. In plus udemy contine si cursuri de la universitati.

Modalitate de lucru: Udemy promoveaza trainerii, ii indeamna sa foloseasca o anumita metodologie de lucru pentru a crea cursurile si ii si ajuta sa prezinte cursurile intr-o forma cat mai buna.

Recomandare: Daca vrei sa participi la un singur curs, ai pus ochii pe el, vrei sa-l faci cand ai timp si sa revii daca este cazul, in locul tau as alege Udemy.

Cost: Pret per curs.

3 – Coursera

Coursera

Este o varianta de prezentare mult mai academica, iar topicile abordate sunt ceva mai generale. In completare, trebuie sa stii un amanunt esential: Coursera contine cursuri de la universitati, convertite in varianta e-learning.

In acelasi timp, daca iti doresti sa activezi intr-o alta industrie sau sa faci o alta facultate (prestigioasa), care sa fie si gratuita, in confortul sufrageriei sau al biroului tau, ai o optiune foarte buna. Mai mult decat atat, comunitatea de studenti si de participanti la cursuri este una destul de mare. Punctual, pot spune ca, dintr-un curs de operatiuni inveti suficient cat sa faci fata fara probleme unei discutii.

Modalitate de lucru: Cursuri obtinute de la universitati.

Recomandare: Daca vrei o abordare mai didactica si – desigur – gratuita, as alege Coursera. Asa ca, daca iti doresti sa faci un curs de la Standford, acum stii ce sa alegi.

Cost: Gratuit

Concluzii

Atunci cand ai ocazia sa alegi intre mai multe cursuri pe teme similare, intre mai multi traineri si intre mai multe industrii, e minunat! Ca sa nu-ti mai spun ca, in scoala, nu ai beneficiat de acest lux. Viata iti ofera rareori cadouri si atunci cand o face, e bine sa nu le pierzi printre degete. Nimic nu te opreste sa-ti vezi interesul si sa profiti de orice ocazie!

Iata si alte recomandari, e drept, netestate, dar cine nu risca nu castiga:

  • Skillshare
  • Threehouse
  • Courseal

Daca mai cunosti si alte surse, daca folosesti si alte tipuri de informatie sau daca, pur si simplu, poti contribui la acest articol cu o idee, lasa un mesaj mai jos!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!