Salutare,
“E foarte usor sa dai sfaturi, nu te costa nimic” se spune.
Iar daca le primesti, mai ales nesolicitat, ai tendinta sa le respingi din prima, chiar daca unele dintre ele te-ar ajuta de fapt. Asa ca, pentru a evita sa fiu acuzat de caderea in… sfatologie, prefer sa spun povesti. Cum ar fi cea de mai jos.
Am in portofoliul meu o categorie de servicii numite Acceleratoare, prin care imi ajut clientii sa lucreze in proiecte mai bine si cu o adoptie accelerata. Si una dintre cele mai mari provocari cu care ma confrunt aproape de fiecare data este sa reusesc sa conving toti oamenii implicati ca initierea proiectelor si planificarea acestora nu este despre tool-uri, nu este despre metodologie, nu este despre birocratie, nu este despre ce vor managerul sau clientul si nu este nici macar despre un grafic sau un deadline. Sau este un pic si despre asta dar, pentru putina teatralitate, s-o lasam asa.
Initierea proiectelor este, in primul rand, despre a facilita obtinerea claritatii intre Sponsor si/sau client si echipa. Despre a intelege ce avem de facut si de ce. Abia dupa ce ne-am lamurit ce si de ce facem asta, creionam impreuna cu echipa raspunsul la intrebarea: CUM facem asta.
Timpul “pierdut” in initiere si planificare este despre claritate, nu despre un “nenorocit” de plan care oricum, pana la finalul proiectului, se schimba de nu stiu cate ori. Si merita sa acorzi acest timp din cel putin doua motive:
Este posibil ca sponsorul sau clientul sa aiba cele mai bune intentii si un proiect minunat, dar sa nu stie sa spuna foarte clar ce vrea
O echipa care nu intelege ce-ul si de ce-ul are cele mai bune sanse de a deveni demotivata.
So, word of advice, ca nu ma pot abtine! Offer your team the gift of clarity! Mai ales atunci cand planifici in the presence of uncertainty!
Frumos spus! Sfatul tau este foarte relevant pentru cei care incearca sa initieze proiecte si sa le gestioneze. Este incredibil cat de puțin se ține cont de esența lucrurilor și cât se concentrează pe detalii tehnice și burocratice. Adevărata problemă se află în claritate și înțelegere, nu în cea mai bună metodologie de implementare.