Iti doresti o schimbare catre Agile? Esti curios sa aflii mai multe detalii despre cum sa devii Scrum Master sau Product Owner? Mai jos poti gasi cateva sfaturi care iti vor raspunde la intrebari si te vor ajuta sa faci alegerea corecta!

 

  • As vrea sa stiu mai multe detalii despre cursul de Scrum Agile si despre certificare.
  • Cu mare drag, insa spune-mi mai mult, ce urmaresti, ce te astepti sa se intample dupa acest curs si implicit daca reusesti sa iei certificarea?
  • Stii, sunt intr-o perioada in care as vrea sa fac o schimbare profesionala si m-am gandit sa merg in directia aceasta.

Cam asa incep multe discutii telefonice pe care le am. Oamenii ajung pe site, cum probabil ajungi si tu, si gasesc cursul de Scrum Agile. Si apoi urmeaza inevitabil o discutie care incepe … ei bine, tocmai ai avut parte de inceputul ei.

Daca si tu te afli intr-un astfel de scenariu, mi-ar placea sa-ti ofer o perspectiva personala asupra subiectului: o lectura usoara de 3 minute care sper sa te ajute si sa te ghideze sa faci alegerea corecta.

5 motive auzite frecvent pentru care sa-ti doresti o schimbare

  1. Lucram ceva, am avut un concediu de crestere a copilului si acum vreau sa ma apuc din nou de treaba.
  2. Nu prea sunt multumit de ceea ce fac acum, am citit cate ceva despre Scrum si Agile si mi-ar placea foarte mult. Vreau sa invat, sa aplic si este ceea ce imi doresc.
  3. Aproape toata lumea lucreaza acum Agile sau cel putin asa se spune si nu vreau sa pierd trenul acesta.
  4. Am auzit ca daca este aplicat cum trebuie, chiar livreaza rezultate bune.
  5. Este la foarte mare cautare, ca sa nu zic la moda, atat Scrum cat si Agile si vreau si eu.

Toate aceste motive sunt pertinente, primele 4 fiind ceva mai bune, insa nici pe ultimul nu-l putem nega pentru ca oricum la o barfa mica de cafea se vorbeste despre el.

Sa spunem lucrurilor pe nume, pentru o discutie realista

Faci un curs, inveti despre ce este vorba, primesti raspunsuri, aplici si ai un start bun, sanatos!

Pui burta pe carte, e drept, nu foarte mult pentru Scrum Master, si iei o certificare. Bun si asta!

Acum ai o hartie si o titulatura: Scrum Master Certificat (in functie de unde sustii examenul, se va numi diferit). Acest lucru iti ofera o oarecare credibilitate si atesta faptul ca ai bazele teoretice, intelegi conceptele si esti capabil sa aplici.

Cat de bine poti aplica si faptul ca intre un Scrum Master si un Scrum Master bun este o diferenta, este un alt subiect.

Teoria este buna, insa practica ne omoara

Cel mai bun lucru care ti se poate intampla este sa ai ocazia sa aplici in practica.

Daca:

  • Ai sub 25 de ani sau ai posibilitatea sa stai 2-3 luni fara sa fii platit, aplica si spune ca lucrezi pe gratis. Chiar daca duci cafea dimineata!
  • Daca lucrezi intr-o firma ce iti ofera posibilitatea sa asisti la acest mod de lucru, go, go, go! Nu sta pe ganduri, incearca sa vezi cum se organizeaza si cum decurg disctutiile in fiecare meeting.
  • Chiar daca firma ta nu este IT si totusi poti aplica principiile Agile si poti creste echipe respectand acest mod de lucru, incearca! Gresesti, adaptezi, gresesti din nou si tot asa. (P.S. pricipiile Agile se aplica perfect in multe domenii, este drept nu vei vedea un mod de lucru similar cu povestile de succes din dezvoltarea software, insa se aplica)

Sa fim pragmatici

Din pacate, o mare parte dintre voi nu vor avea ocazia sa aplice in practica. Daca totusi ai citit Ghidul Scrum, ai inteles rolurile si crezi ca poti face genul acesta de activitate, poarta o discutie sincera atunci cand esti fata in fata cu angajatorul.

Poate nu primesti un astfel de rol, insa poate:

  • Poti intra la un intership.
  • Poti sa nu fii parte din echipa Scrum, insa poti asista o perioada si apoi poti prelua un rol pentru o echipa noua.
  • Daca ai avut un rol de coordonare de proiect, vezi care din cele 2 roluri Scrum Master sau Product Owner ti se potrivesc mai bine si propune o discutie pentru o astfel de tranzitie.
  • Nu in ultimul rand, poate experienta ta anterioara, combinata cu dedicarea, dorinta de invatare si potentialul tau reusesc sa faca un mix bun pentru ceea ce se cauta.

Incurajari in loc de incheiere

Imi aduc aminte zambind perioada 2012-2013 cand am descoperit Scrum si modul de lucru Agile.

Eram un mare fan si vedeam tot felul de analogii si adaptari ale acestui mod de lucru in orice fel de proiecte.

Sunt convins ca si acum sunt cativa care citesc aceste randuri si zambesc critic.

Cu toate astea dragilor va pot spune ca, desi cererea pe piata muncii este in continuare foarte mare in industria IT, mai ales in dezvoltarea software, acest mod de lucru este aplicabil in multe domenii.

Asa ca, stai linistit, nu inveti degeaba! Poti face diferenta major!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!