Ai auzit despre dezvoltari agile si despre Scrum, insa nu ti-ai format o parere, nu stii de unde sa o apuci si ai vrea sa te documentezi individual?

Ti-am pregatit o lista cu recomandari astfel incat, intr-un timp relativ scurt, sa poti avea o intelegere mai buna asupra domeniului.  Iti va lua cateva minute sa citesti aceasta lista, organizata in functie de importanta si timpul necesar pentru a parcurge resursele recomandate.

Mai jos ai 4 recomandari:

1. Agile Manifesto

Prima recomandare, si de altfel cea cu care ar trebui sa incepi, este manifestul agile si principiile care stau la baza acestuia. O sa te ajute sa ai un punct de pornire si sa-ti definesti corect asteptarile.

Ce mai gasesti in aceasta pagina:

  • varianta in limba romana, pentru cei care nu vor sa citeasca varianta originala
  • membrii semnatari ai acestui manifest
  • putina istorie

2. Agile si ce intra sub aceasta umbrela

Recomandarea aceasta este pentru a intelege legatura dintre Agile si Scrum. Si inainte de a ma arunca in niste detalii mai tehnice, vreau sa fac o comparatie in ideea ca se intelege mai rapid decat partea tehnica.

Imagineaza-ti cand spui ca vrei sa lucrezi Agile ca iti doresti sa cumperi o masina. Insa inainte de a face acest pas este nevoie sa alegi modelul.

Bun, in primul rand te-as intreba de ce ai nevoie de o masina si ce nu este ok in ceea ce faci acum. Un pas important pentru ca daca cee ace ai acum functioneaza bine (acum am facut trecerea la Agile) mai bine il lasi asa cum este. Daca in schimb nu functioneaza bine si lista de probleme este pertinenta si modul tau de lucru se preteaza unei aborda Agile, atunci merita sa te uiti in directia aceasta.

Continuand paralele cu masinile, daca ideea de a lua o masina este trecerea la agile, imagineaza-ti ca Scrum, Kanban, XP, DAD sunt modele de masini. Si in functie de nevoile tale, vei alege modelul care se potriveste cel mai bine.

Partea frumoasa spre deosebire de masini este ca poti sa faci mixaj intre modele de masini. Cel mai des intalnit este Scrum cu XP de exemplu.

Acum facand trecerea la partea ceva mai tehnica iti propun 2 versiuni care sigur ajuta:

Methodologies, Methods, Practices

Methodologies

Waterfall, Agile, RUP Spiral

Methods

Kanban, Scrum, XP (eXtreme Programming), DAD (Disciplined Agile Delivery)

Practices

TDD (Test-Driven Development), Backlog, Board, Refactoring, Pair Programming, Scrum Meetings.

The Hierarchy of Knowledge

The Hierarchy of Knowledge II

Agile Manifesto

  • Key Principles
  • Umbrella = process coverage
h

Agile Methods

  • Scrum, XP, DAD
  • NOT methodologies, but rather skeletons or fragments (frameworks)
  • NO full process coverage

Agile Practices

  • TDD, Refactoring, Clean code, Agile Modeling, Product Backlog, Pair Programming, Effective Use Cases, User Stories 

3. Scrum guide

Prima recomandare despre agile a fost high level, a doua poti sa o consideri de tranzitie, astfel incat sa intelegi ce legatura are Agile cu Scrum si faptul ca Scrum face parte din marea familie Agile, insa asta este doar o parte, iar in functie de nevoie, te poate ajuta sau este posibil sa ti se potriveasca altceva.

Urmatorul pas este sa facem trecerea spre Scrum prin recomandari: poti parcurge ghidul scrum, este destul de light si vei intelege notiunile de baza.

O asteptare corecta ti-o poti forma la 19-20+ pagini. Aici ai doua variante: poti parcurge materialul in detaliu sau poti scana in diagonala si tot iti poti forma o  idee despre Scrum.

P.S. Ca o completare, este important sa intelegi ca:

Scrum este usor de inteles, insa mult mai greu de aplicat.

Ai nevoie de ajutor?

Daca ai nevoie de ajutor suplimentar, te putem ajuta cu un CURS dedicat in care luam Ghidul Scrum si raspundem la toate intrebarile potentiale, primesti exemple concrete si intelegi cum se aplica in practica.

4. Carti in domeniu pe care ti le recomand la inceput de drum

Recomandarea care va necesita cel mai mult timp, consta in 5 carti, sau mai bine zis 4+ , pentru ca ultima recomandare este un ghid de pregatire pentru certificare, insa cumuleaza informatii din 10-12 carti (sau asa zice bibliografia).

SOFTWARE IN 30 DAYS

Prima carte care mi-a picat in mana, buna pentru o prima lectura
Amazon +

SCRUM - THE ART OF DOING TWICE THE WORK IN HALF THE TIME

Audiobook. O deplasare pana la Londra, cu tot cu timpul din aeroport + dus-intors si a fost suficient. O carte buna, insa povestita, nu hands on topic (de genul citesti si de maine te apuci de treaba).
Amazon +

COACHING AGILE TEAMS

Un companion excelent, ajuta mult mai ales daca esti la inceput de drum. As spune ca este usor provocator daca nu ai practicat insa, insa pentru cineve cu experienta poate avea un is de generalitati. Oricum si pentru ei un “refresh” nu strica niciodata!
Amazon +

EXTREME PROGRAMMING EXPLAINED

Cea mai buna carte entry level din domeniu.
Amazon +

ACP EXAM PREP

Daca vrei o intelegere de ansamblu asupra agile, un ghid complet mai ales pentru cei care migreaza dinspre Project Managementul Clasic catre Agile.
Amazon +

Ma bucur ca ai ajuns la final, in completare iti recomand alte articole din aceasta categorie, la fel de usor de parcurs, care sa te ajute in acest proces de culturalizare Agile:

Vreau sa devin Scrum Master sau Product Owner

Certificari Scrum Agile. Cum faci alegerea corecta: ACP, PSM, CSM sau SMAC?

Nu este suficient?

Daca totusi simti ca ai nevoie de mai multe informatii, te putem ajuta cu experienta hands-on pentru a acumula baza pentru Scrum Agile, atat teoretica, cat si practica.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!