Sunt PMP, adica Project Management Professional! Mai jos gasiti povestea certificarii si a examenului PMP.

August 2006

Deveneam primul Certified Associate in Project Management (CAPM) din Romania.

A urmat o perioada frumoasa in care am avut ocazia sa implementez mai multe proiecte interesante, sa lucrez cu oameni deosebiti, sa livrez training-uri de project management in mod constant pentru mai multe companii, chiar si pentru PMI Romania.

2 Iunie 2011

Am reusit sa trec la urmatoarea faza si anume sa promovez cu succes exemenul si sa devin PMP.

Pasii normali de la inscriere pana la promovarea examenului:

1. Dupa ce decizia a fost luata, se sustine cursul de 35 de ore de contact.

2. Am reinnoit membership-ul la PMI si m-am apucat sa completez eligibilitatea. Dupa 2 zile de framantari si „informatii istorice” incomplete, am reusit sa adun 6800 de ore in ultimii ani.

3. Am trimis online scrisoarea de eligibilitate si au urmat 7 zile de asteptare. Foarte frumos! Va este clar ca am primit raspunsul in ziua a 7 –a.

4. Mergi spre inscrierea la examen si faci plata. Apoi mesajul minune: „You have been selected for the audit process, please follow the next steps in order to …”. Greu de descris ce a fost la gura mea din doua motive simple:

  • primul, mi-au luat banii!
  • doi, intr-o saptamana plecam in concediu in Franta unde ma asteptam sa plec deja certificat, si cu bani!

Familiarizat cu povestile de razboi infrunt situatia ca un barbat, adica pun mana pe telefon si sun un prieten si pentru ca nu-mi raspunde din prima in urmatoarele 2 minute trimit si un email catre un altul.

Inca nu constientizasem la concret ce se intampla. In 20 de minute primesc un telefon raspuns care-mi zice: „Stai linistit, completeaza in scris docmentele si nu te mai agita, dureaza o luna!”.

Nici o problema zic, asta e, dar banii!!!

Dupa 2 zile de mobilizare reusesc pe un traseu norocos 70% prin Bucuresti, restul prin Ploiesti, Brasov si Cluj sa adun toate semnaturile necesare pentru a trimite scrisoare in State.

Chem DHL-ul (din ce am inteles este cea mai rapida metoda de a ajunge un plic in State) completez datele de livrare si surpriza: 290 RON. Dupa cum spuneam: si banii!!!

In 2-3 zile lucratoare, primesc raspuns ca au ajuns documentele la ei si intru oficial in procesul de audit. Eram linistit ca voi primi raspuns dupa ce datele vor fi analizate.

De data aceasta lucrurile se intampla ceva mai repede, desigur, mult prea tarziu pentru a mai putea sustine examenul inainte de a pleca la Paris.

5. Dupa revenirea de la Paris incerc o inscriere la examen, ma gandesc sa nu aleg prima data calendaristica disponibila pentru a mai avea ceva timp sa mai dau un ochi peste minunata materie.

Trec printr-o caterinca crasa a colegilor de serviciu si intr-un moment de luciditate maxima aleg prima data disponibila. La 10 minute dupa ce am apasat butonul de ‘apply’ pe site-ul celor de la Prometric, am inceput sa regret alegerea unei date asa din scurt.

Vine si data de 2 iunie

Ma prezint regulamentar la centrul Prometric, situat in cadrul facultatii Romano-Americane.

Mi se spune respectuos sa fiu acolo la 8.30, zic sa nu intarzii, sa evit traficul matinal din Bucuresti si ajung la 8.10. Si uite asa am stat pana pe la 8.40-8.50 fara sa apara nimeni.

In momentul in care a venit cineva s-a facut toata procedura: cu verificatul buzunarelor, cu izolarea tuturor materialelor personale intr-un fiset, cu testarea calculatorului si gata, incepe examenul.

Toate bune si frumoase (sarim peste partea neinteresanta cu bifatul intrebarilor ) si ajungem la partea haioasa:

3 persoane dadeau examen in acelasi timp, 2 pentru PMP si inca o persoana care dupa o ora jumatate a iesit.

Merita mentionat ca acum 5 ani cand am dat examenul de CAPM a fost langa mine o persoana care se certifica pe engleza si care, in soapta, facea rephrase-uri.

Examenul PMI fiind in limba engleza, va marturisec ca de nu am injurat-o pe biata fata atat pe durata examenului cat si in cei 5 ani de zile de dupa, atat in momentele in care imi aduceam aminte singur, cat si atunci cand povesteam la oricine cum a fost la examen.

Revenit la povestea cu examenul acesta, dupa cum spuneam, eram in sala cu inca 2 persoane: bucuros, o persoana sustinea PMP-ul, dar testul era in limba franceza, asa ca nu am mai avut problema de acum 5 ani, iar cea de-a doua persoana pe cel de  contabilitate si a terminat si repede.

Pe aceasta cale as dori sa va multumesc, a fost super, nu am ce comenta. INSA, domnul Cucu aici de fata, stiti cum e in viata, se intoarce roata, am avut parte de un mouse, sa-l citam pe Buzdugan – generatia anilor ’90 – cu bila.

Eu aveam cateva miscari simple de facut: se pozitioneaza mouse-ul pe varianta de raspuns, se face click, apoi se pozitioneaza mouse-ul pe butonul Next, se face click.

Acum cateva detalii importante pentru a intelege contextul:

  • 200 de intrebari
  • momentul in care m-am mai razgandit si eu ca omul la cate o intrebare,
  • momentul cand am folosit calculatorul de windows si a trebuie sa apas pe acolo mai multe cifre.

Faza haioasa 1:

Mouse-ul cu bila „generatia anilor ’90” facea un zgomot care in contextul linistii de examen era exasperant.

Mai stiti cum era sunetul acela nebun pe care-l facea creta pe tabla atunci cand apasai tare? Imaginati-va acelasi lucru pe o durata scurta, urmata de un click de mouse precum cel de la intrerupatorul de la bec.

Marturisesc pe aceasta cale ca doar mouse-ul meu scotea acest sunet „minunat”. Dupa 30 de minute colega de examen iese din sala si revine dupa 2-3 minute. La 5 minute dupa iesirea ei, cineva de la Prometric vine foarte elegant si ne aduce la fiecare cate 2 randuri de dopuri de urechi si o pereche de casti si-mi spune discret: „Daca este ceva ce va deranjeaza in sala sa stiti ca acestea ajuta.”

Dragi colegi de suferinta, imi pare rau ca v-am scartait in cap tot examenul, pe de o parte, iar pe cealalta parte, imi pare rau ca nu mi-a trecut prin cap sa solicit schimbarea mouse-ului cu un altul.

P.S. Sper sa nu ma injurati 5 ani de acum in colo asa cum am facut eu 🙂

Faza haioasa 2:

Mai sunt 3 minute si se termina timpul de examen. Asa este stilul meu: stau pana in ultima clipa si verific, asa am fost invatat de mic, asa fac. Bine, rau asta e.

Multa lume mi-a spus ca a terminat examenul cu o ora si ceva inainte de termen, eu nu. Stau pana in ultima clipa. In sfarsit ma hotarasc sa dau Review si Finish.

Clepsidra ce se invarte spunandu-mi sa astept pentru verificare/compilarea raspunsurilor si TADAM!!! Inca o intrebare. La inceput putin speriat: „Unde este Congratulations!!!?

Citesc intrebarea si ce credeti: „Please provide feedback for the examination test center”. Pfff, mustrarile de constiinta de mai devreme cu mouse-ul dispar si revin la vechile si nu tocmai ortodoxe obiceiuri: F…. feedback-ul ma-sii!

Dau next, next, next si dupa inca 10 secunde de uitat la clepsidra, in sfarsit primesc rezultatul. Respir usurat: luasem!

Inscrie-te la curs

Te afli la inceput de drum si esti interesat de obtinerea certificarii PMP sau CAPM?

Inscrie-te la urmatorul curs PMP / CAPM Exam Preparation folosind butonul de mai jos.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!