Dupa o lunga perioada de clarificari oferite pe email pe durata cursurilor, face-to-face si cateodata chiar si pe telefon, m-am gandit sa scriu si cateva randuri despre subiectul numit: scrisoare de eligibilitate. Vreau mai intai sa mentionez faptul ca toate informatiile se gasesc in primul rand pe site-ul PMI.

1. Cerinte pentru inscrierea la examenul PMP

Varianta 1:

 • Studii superioare: facultate;
 • 4500 de ore de lucru in proiecte in ultimii 8 ani, adica 36 de luni „care nu se suprapun”*;
 • 35 de ore de contact care se obtin in urma unui curs de project management;

*„Care nu se suprapun” se refera la faptul ca daca am doua proiecte in derulare in acelasi timp, se contorizeaza orele, insa lunile nu.

Exemplu:

Avem doua proiecte, unul de 6 luni cu o incarcare de 400 de ore si inca unul de 8 luni cu o incarcare de 470 de ore si care se suprapun pe durata a 3 luni.

Cand se calculeaza iata ce rezulta: total 6+8=14 luni, se scad cele 3luni (cele care se suprapun) = 11 luni. Iar orele 400 + 470 = 870 de ore.

Varianta 2:

 • fara studii superioare (diploma de liceu sau echivalent);
 • 7500 de ore de lucru in proiecte in ultimii 8 ani;
 • 35 de ore de contact care se obtin in urma unui curs de project management;

2. Examenul PMP:

 • Se sustine online, la unul din centrele Thompson Prometric;
 • 200 de intrebari grila, 4 variante de raspuns, o singura varianta corecta;
 • Majoritatea cursantilor cu care am lucrat au sustinut examenul PMP in limba engleza, dar si in limba franceza (in ultima perioada). Cu certitudine va pot spune ca  examenul nu este disponibil in limba romana;
 • Nu va stresati cu ce sa aveti la voi, oricum nu este voie cu nimic in sala, nici pix, nici apa, nimic. Sau poate au fost fetele mai dure cu mine.
 • Unde? Pentru a te inscrie la examenul PMP exista un link pe site-ul PMI  si de asemenea se poate face si pe Prometric. Adica la unul din centrele Thomson Prometric. In Bucuresti se afla in incinta Universitatii Romano-Americane. Pentru CAPM exista si alte variante.

Iata cativa pasi pe care trebuie sa-i parcurgi pana la a depune scrisoarea:

Pas 1: Se face user pe site-ul pmi.org. Este foarte simplu, ca pe orice alt site. Ce este important de stiut este faptul ca datele trebuie sa fie ca cele din actele de identitate, pentru ca la examen va trebui sa prezinti 2 acte cu semnatura ta pe ele. Eu personal am folosit permisul de conducere si un card bancar. Din ce am auzit cei mai multi folosesc si pasaportul.

Pas 2: In functie de certificarea la care vrei sa aplici se alege din lista, in cazul nostru vom vorbi despre PMP.

Pas 3: Dupa ce se trece de pasul 2, primele informatii tin de studii. De ce? Pentru ca este un pas obligatoriu si pentru ca daca nu avem facultate avem nevoie de mai multe ore de experienta.

Pas 4: Adaugarea experientei. Se face pas cu pas pentru fiecare proiect in parte, cu informatii atat despre proiectul in sine, cat si despre cine poate valida acest lucru, o persoana de contact.

Pas 5: Este cel mai complicat, mai ales daca nu ai avut obiceiul sa documentezi si sa arhivezi proiectele. Asa ca este un exercitiu de aducere aminte destul de greu. Personal,  eu am folosit un Excel pentru a face download progresiv din memorie, iar cand am completat scrisoarea online am apelat la fratii Copy si Paste, ca sa mearga lucrurile mai usor.

Cele 35 de ore de contact

Cele 35 de ore, de cele mai multe ori reprezinta 5 zile de training a cate 7 ore pe zi. De ce 7? Pentru ca pauza de masa nu se pune ca ora de contact, chiar daca luati masa impreuna cu trainerul.

Asa ca rabdare si odihna inainte de a parcurge un standard presarat cu tone de exemple menite sa va ofere o perspectiva completa asupra abordarii unor proiecte de mare anvergura.

In momentul in care se primeste raspunsul, urmeaza partea in care se face plata si apoi sunteti gata de examen, asta daca nu intrati in audit, dar sa speram ca nu va fi cazul.

Concluzie

Nu este greu sa aplici, insa trebuie sa ai rabdare sa-ti faci user si sa incepi sa completezi rand pe rand toate informatiile cerute.

Acest articol este dedicat persoanelor care au experienta necesara si ceruta pentru a se inscrie la examen, insa considera scrisoarea de eligibiltiate o bariera de intrare. Multe persoane au o lista lunga de intrebari, chiar inainte de a accesa site-ul oficial.

Bafta la certificare!

P.S. Daca acest post nu v-a lamurit sau nu va raspunde la toate intrebarile legate de scrisoare de eligibilitate si certificarea PMP, nu ezitati sa ma contactati!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!