Negocierea in Project Management

A trecut ceva timp de cand am scris acest articol, insa m-am gandit sa aduc pe blog un extras. Tema este de interes si a starnit recent niste discutii interesante.

“De multe ori suntem pusi in situatia sa negociem atunci cand suntem implicati in proiecte. Unii dintre noi reusesc sa o faca instinctiv, altii nu.

Dar totusi cate din situatiile descrise ca negociere reprezinta o negociere propriu-zisa?
Poate ca nu intamplator, datorita unei lipse de pregatire adecvata de multe ori confundam negocierea cu alte activitati.

Ce imi propun in acest articol este sa stabilesc o delimitare clara intre ce este negocierea si ce reprezinta „celelalte activitati” cu care o confundam.

Context

Cand vorbim de negocierea in proiecte identificam doua scenarii:
–    negociere in relatia furnizor client
–    negociere in cadrul organizatiei

In general, cartile si cursurile de negociere ne invata sa tratam prima situatie si aici vorbim de negocierea pretului, a termenelor si conditiilor contractuale.
Pentru partea a doua, prin literatura de specialitate cam „bate vantul”.
De aceea, pentru multi, cand vine vorba de negociere vin si problemele pentru ca nu poti aplica tehnicile de negociere standard in interiorul organizatiei.
Gata cu „Dirty Tricks”, gata cu „calcatul pe cadavre”, „mortul in casa” si alte povesti!
Cei din jur se asteapta ca un project manager bun sa aiba abilitati de negociere dar sa fie si un coleg bun, respectuos care comunica eficient sa creeze acord si intelegere in cadrul proiectului.”

Articol publicat in 12 ianuarie 2010 si in Market Watch [nr. 121], www.marketwatch.ro.

Comment, feedback, critici, sugestii, intrebari pe www.cipriancucu.ro.

Lasa un comentariu:

 • Mihai Moicianu

  Salut! Am citit articolul. Scurt si la obiect. E o schita, sunt niste idei principale in jurul carora s-ar putea dezbate mult mai mult, dar cred ca rolul articolului tocmai asta este: sa iti proiecteze o imagine de baza a project managementului si sa iti starneasca curiozitatea,ramand la latitudinea ta daca vrei sa afli mai multe sau nu. Deci scopul tau a fost atins. Bravo si iti succes in ceea ce faci.

  • Ciprian Cucu

   Multam frumos pentru feedback Mihai. Idee era sa creionez putin ideea de negociere in project management care difera putin de negocierea clasica.

 • Adrian Achim

  Eu as fi facut un pic altfel cu extrasul; as fi pus o bucata un pic mai mare. Eu as fi pus si partea de negociere=autoritate din articol si as fi incheiat: daca vreti sa aflati ce trebuie facut cand nu avem autoritate,ce trebuie facut intr-o alta situatie (care sea arate ca este mult mai mult de vazut) , si care ar fi concluziile, puteti citi tot articolul aici, pac pac :).

  • Ciprian Cucu

   Am retinut, trebuie sa ma mai specializez putin pe extrase 🙂 sper la urmatorul sa fie mai la concret.