Am lansat seria Interviu cu un PMP pentru a oferi un raspuns la intrebari de genul:

  • Este greu la examen?
  • Tu cum te-ai pregatit?
  • Trebuie sa invat toate formulele de la capitolul de cost?
  • Cat timp trebuie sa dedic pregatirii?

Astazi la Interviu cu un PMP il avem pe Dragos Nanu.

Ciprian:

In primul rand, felicitari pentru PMP, Dragos! Ma gandesc sa incepem cu o intrebare generala, asa ca te rog sa-mi spui cum a fost?

Dragos:

A fost ciudat. Ciudat, pentru ca a trebuit sa dau examenul de doua ori, ciudat, pentru ca desi m-am pregatit bine de prima data, am nimerit un set de intrebari cu care efectiv nu stiam ce sa fac.

Ciudata a fost si diferenta dintre cele doua examene in termeni de dificultate; dar o mare usurare in momentul in care am apasat butonul Submit si mi-a scris pe ecran: Congratulations

Ciprian:

Cum ti s-a parut examenul comparativ cu ce ai invatat din mix-ul de materialele de pregatire: PM BOK, PMP Exam Prep si teste? Seamana sau nu? Si daca da, in ce fel?

Dragos:

Primul examen nu a semanat cu aproape nimic din teste / Pmp Exam Prep.

Ok, fundamental e normal sa fie la fel, insa au fost intrebari la care, chiar daca intelegeai cuvintele, nu prea intelegeai ce anume trebuie sa raspunzi, care e situatia optima in care trebuie sa te incadrezi astfel incat sa fii capabil sa raspunzi.

Cel de-al doilea examen a fost calat insa pe tipul de intrebari cu care incearca Rita sa te obisnuiasca. Intrebarile sunt clare, la obiect si e relativ usor sa tai din start doua raspunsuri ca sa descoperi mai usor varianta finala.

Ciprian:

Daca ar fi sa ne uitam din perspectiva Knowledge Area si ce ai dat la examen, ti s-a parut ca a fost una mai crunta din punctul tau de vedere?

Dragos:

Nici una nu este crunta, insa fiecare are parti destul de „tricky” sa spunem.

La cost, daca nu stii toate formulele si nu le intelegi, nu poti raspunde.

La procurement, daca nu stii toate tipurile de contracte si nu intelegi ce le diferentiaza, ai toate sansele sa raspunzi gresit.

Cea care te pacaleste cel mai usor, e insa comunicarea. Ne culcam pe idea ca e ceva ce facem in fiecare zi si ca n-avem cum sa gresim, dar intrebarile au o asemenea finete, incat este foarte usor sa dai un raspuns gresit daca te grabesti si nu acorzi atentie.

Ciprian:

Povesteste-mi te rog si de experienta ta cu testul lui Oliver.

Dragos:

Testul lui Oliver este dificil ca formulare, dificil ca si content, abordare, insa nu m-a demoralizat in nici un fel, dimpotriva, am facut un punctaj decent din prima incercare.

Ciprian:

Dragos, ai luat acest examen din a doua incercare. Ce a fost dificil in prima parte, stiu ca te-ai pregatit intens?

Dragos:

De pregatit m-am pregatit intens, poate trebuia sa folosesc alta metoda, insa abordarea intrebarilor mi-a ruinat examenul atat din punct de vedere al intelegerii intrebarilor, cat si a moralului.

Avand in vedere ca dupa mai bine de o ora de examen eu nu trecusem peste mai mult de 20-30 de intrebari, cred ca m-am si blocat si am renuntat sa mai dau tot.

In plus, cred ca ma obisnuisem si cu abordarea Ritei, iar intrebarile nu prea au semanat deloc din punct de vedere structura /content.

Ciprian:

Zi-mi ce ti s-a parut cel mai complicat in procesul de invatare? Din perspectiva timp, volum de invatare, materiale?

Dragos:

Avand in vedere ca am dat examenul de doua ori, zic ca am pus fundamentul pentru primul examen si din punct de vedere knowledge ar fi trebuit sa trec.

A doua oara, desi am invatat mai putin, mi-am fixat anumite lucruri, am inteles mai bine conceptele si m-am focusat mai mult pe detalii.

Ca timp, cred ca oricine are 3 saptamani la dispozitie in care sa poata invata 5-7 ore pe zi in liniste, fara activitati adiacente, poate lua examenul.

Ciprian:

Zi-mi in ce masura te-a ajutat programul de pregatire PMP BootCamp?

Dragos:

PMP BootCamp m-a ajutat sa ma tin de un anumit program de invatare, si mi-a ridicat intrebari aditionale. Una e sa inveti numai in limba engleza si alta e sa incerci sa raspunzi la intrebari in limba romana.

Ciprian:

Un sfat, intr-o propozitie, pentru cei ce urmeaza sa sustina acest examen si se pregatesc intens?

Dragos:

O propozitie nu ajunge, insa, focus maxim pe inputs/outputs, ordinea proceselor, formule, cat si pe anumite capitole de capital, cel putin din punct de vedere standard PMBOK.

Capitolele de focus, din punctul meu de vedere: Risk, Cost, Procurement, Integration.

Daca le intelegi bine pe acestea, ai sanse maxime sa treci din prima. Cu toate astea, nici celelalte capitole nu sunt de lasat, pentru ca toate au parti de finete pe care trebuie sa le intelegi. Dar in cazul meu, am avut foarte multe intrebari din cele 4 enumerate mai sus.

Ca sa dam si un citat, mai exact o sa imi parafrazez fosta diriginta: „Ai reusit? Mergi mai departe! Nu ai reusit? Mergi mai departe! Totul e sa nu renunti oricat de greu pare sa fie.”

Ciprian:

Dragos, multumesc frumos pentru aceasta discutie! Felicitari inca o data!

Acesta a fost Interviul cu un PMP.

Sper sa-ti fie de folos aceasta discutie pe care am avut-o cu Dragos, bafta la examen si spor in pregatirea ta!

La final, lasa-mi un comentariu si spune-mi care a fost experienta ta!

Inscrie-te la curs

Te afli la inceput de drum si esti interesat de obtinerea certificarii PMP sau CAPM?

Inscrie-te la urmatorul curs PMP / CAPM Exam Preparation folosind butonul de mai jos.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!