La Interviu cu un PMP, va prezint o discutie ceva mai veche cu Mihai. Enjoy!

Am avut placerea sa beau o cafea cu Mihai Toma si sa-i iau un interviu dintr-o noua perspectiva: cea de PMP.

In loc de introducere, vreau sa va dau cateva repere, astfel incat sa aiba mai mult sens intrebarile ce vor urma :

  • Mihai lucreaza in domeniul IT
  • A  facut cursul de pregatire in noiembrie 2011
  • A trecut printr-o prima runda de invatare in februarie 2012
  • In martie-aprilie s-a ocupat de scrisoarea de eligibiltate
  • In iunie a finalizat cu eligibilitatea, dupa ce a trecut de procesul de audit
  • A abandonat apoi putin initiativa, iar la inceputul anului 2013 a reluat procesul de invatare, inainte de a expira perioada de 1 an in care era eligibil pentru examen
  • Ne-am vazut la o mica runda de recapitulare si de raspuns la intrebari, insa aici recunosc ca Mihai mai mult si-a validat anumite aspecte, decat eu sa raspund la intrebari
  • La o zi dupa, la ora 16, m-a sunat si mi-a spus ca a luat examenul
  • Acum suntem la o cafea la Mc Donalds Dr. Taberei si povestim relaxati cum a fost, astfel incat sa destindem putin atmosfera pentru cei care, in curand, urmeaza sa isi sustina examenul.

Marea parte a intrebarilor se refera la ce inseamna PMP, din momentul in care ti-ai propus sa te certifici si pana in momentul in care ai ajuns sa iei examenul:

Ciprian:

In primul rand, felicitari pentru PMP, Mihai! Ma gandesc sa incepem cu o intrebare generala, asa ca te rog sa-mi spui cum a fost?

Mihai:

Ce sa zic, m-a enervat putin procedura de la ei, spatiul acela mic de asteptare, inghesuit, in care stau multi oameni, iti creaza un oarecare nivel de stres.

Mi-au dat sa citesc niste harti, un regulament de functionare. Nu am asteptat prea mult, am ajuns pe la 11.30 si pe la 12.00 incepeam. Ne-au lasat aproximativ 15 minute sa citim hartiile respective, ca apoi sa constat ca pentru PMP trebuia sa citesc doar una singura. Asta este!

Apoi m-au luat: fara ceas, fara telefon, fara monezi, fara nimic. Le-am bagat intr-un dulap pe care-l aveam la dispozitie, mi-au dat un calculator, dopuri de urechi, casti, 4 coli capsate si 2 creioane.

Ciprian:

Mai in gluma mai in serios, de parca si folosesti 2 creioane.

Mihai:

Eu chiar am folosit si aproape am umplut si hartiile. Partea buna este ca desi era destul de multa lume acolo, pentru ca probabil eram singurul cu PMP-ul, m-au pus intr-un colt la perete si nu prea am avut treaba cu ceilalti.

La inceput, eu tot ii intrebam pe cei de acolo, cand pot sa-mi fac download (adica sa “torn pe hartie” formule, o structura de procese si alte lucruri relevante ce tin de cateva detalii pe care nu vroiam sa le uit).

In fine, la inceput este acel tutorialul in care iti spune cum folosesti aplicatia de examen, cum faci “next”, cum faci “review”, cum marchezi si iti dai seama ca toata treaba asta merge destul de rapid.

In total ai un sfert de ora si in timpul ce-ti mai ramane poti “sa faci download”. Eu am facut schema aceea cu procesele, am bagat formulele si am lasat sa se termine timpul. Nu am dat finish sa trec mai departe, am lasat pur si simplu sa se scurga timpul.

Apoi a inceput examenul.

Primele 10 intrebari: cred ca la 6-7 am pus “mark for review”; deci cand am vazut intrebarile acelea am ramas masca. Am zis, “Aoleo! Cine m-a trimis pe mine aici!”, nu intelegeam contextul, nu intelegeam ce vrea sa-mi zica si ce imi cere.

Apoi, pe masura ce avansam, cresteam in siguranta raspunsului. Marcam din ce in ce mai putine intrebari si dupa primele 100 de intrebari, asa cam pe la jumatatea examenului, stiam cam cat timp imi mai ramane dupa ce termin toate intrebarile.

Cele aproximativ 100 de intrebari le-am facut intr-o 1 ora si 45 de minute, daca totul mergea in acelasi ritm, la sfarsit imi mai ramaneau cam 30 de minute pentru review.

Dupa prima suta de intrebari am capatat siguranta, ceea ce m-a ajutat foarte mult in a doua jumatate.

Primul lucru pe care il faceam era sa identific contextul. Cum ziceai si tu, in multe situatii, 2 le elimini din start, iar la celelalte 2 trebuie sa fii atent la fiecare cuvant din intrebare.

Cred ca am citit fiecare intrebare de 2-3 ori, niciodata o singura data. De 2-3 ori si imi fixam contextul ala foarte bine ca sa inteleg exact ce vrea.

Unele formulari de raspuns erau usor diferite si fata de carte (aici ne referim la cartea de pregatire pentru examen a Ritei). Adica nu e bine sa faci teste si sa presupui ca sunt la fel.

Recunosc ca mi s-a intamplat sa recunosc tipuri de raspunsuri, dar intrebarea sa fie alta si invers, sa am intrebare identica cu ce am facut in pregatire, dar nu este o regula. Oricum, intrebarile seamana, dar fiecare are cate o “chichita” care o face sa fie diferita.

Info: am avut multe intrebari cu calcule. Adica mai multe decat ma asteptam.

Ciprian:

Ca o paranteza, noi am intrat si in niste detalii aici, insa nu cred ca este etic sa impartasim un anume exemplu de intrebare.

Oricum si mie la vremea cand am sustinut examenul si lui Mihai i s-a intamplat sa aiba 1-2 intrebari, unde era nevoie sa se faca niste calcule si rezultatul obtinut sa nu se regaseasca printre variantele de raspuns.

Nu vom spune ca erau intrebarile gresite, cum probabil nici noi nu am raspuns 100% corect la intrebarile de la examen.

Mihai:

Dupa ce am vazut ca in a doua parte sunt sigur pe mine, am inceput sa am o speranta. In fine, iti dai seamna ca m-am bucurat foarte mult ca l-am luat. Dar pana la rezultat, cum ziceai si tu, dureaza.

Noroc ca mi-ai spus tu ca intre “submit results” si rezultatul final, iti da formular de satisfactie, ca altfel probabil imi crestea si mie tensiunea.

Altfel ce sa zic, am incercat sa folosesc timpul la maxim. Am terminat intrebarile in aproximativ 3 ore si jumatate si mai aveam marcate pentru review vreo 30 si un pic de intrebari.

Ultimele 2-3 intrebari de la review, vreau sa zic ca le-am facut in ultimele 2 minute. Nu am apucat sa dau finish, pentru ca mi-a disparut timpul.

Dar oricum, ce a fost bine este ca intrebarile pe care le marcasem, cand le reciteam, am avut senzatia ca le-am gandit bine initial, adica am modificat raspunsul la foarte putine, maxim 3. A fost un fel de validare, doar le reciteam.

Ca timp a fost bine, nu pot spune ca nu am avut timp. La un moment dat am avut nevoie de o “pauza tehnica”, insa tinand cont ca nu se opreste cronometrul, m-am gandit ca este prea pretios timpul si nu am mai luat-o.

Ciprian:

Cum ti s-a parut examenul comparativ cu ce ai invatat din mix-ul de materialele de pregatire: PM BOK, PMP Exam Prep si teste? Seamana, sau nu? Si daca nu, in ce fel?

Mihai:

Ideea este ca modalitatea de abordare a intrebarilor este situationala, vreo 25% din intrebari sunt situationale. Sunt ok acelea, pentru ca sunt de decizie intr-un context practic.

In schimb, au fost multe intrebari relationate cu teoria, nu puse intr-un context practic, dar nici direct pe teorie.

Ciprian:

Si genul acesta de intrebari te duceau cu gandul tot la situationale?

Mihai:

Da, adica nu era o definitie, sau o caracteristica, sau un input sau un output sau ceva ce sa semene a teorie.

Ciprian:

Si aici am intrat din nou in niste detalii pe care nu le vom impartasi, insa concluzia generala este ca trebuie sa inveti prin exemple. Sa ai exemple sau situatii cu care sa le asociezi, astfel incat sa fii capabil sa recunosti conceptul de teorie “mascat” intr-un exemplu.

Sunt putine situatii in care intrebarile sunt ca la scoala, adica ai o definitie si 4 variante de raspuns si trebuie sa recunosti definitia.

Examenul testeaza cunoasterea in profunzime a conceptelor si acest lucru implica faptul ca esti capabil sa-ti dai seama si sa recunosti un context, astfel incat in realitate sa fii capabil, „teoretic”, sa iei o decizia corecta.

Mihai:

Probabil la CAPM sunt ceva mai usoare.

Ciprian:

Apropo de CAPM, ai avut multe intrebari de genul: input, output?

Mihai:

Foarte putine. Majoritatea erau pe exemple. Iti dadea un exemplu si tu trebuia sa-l numesti in context.

Ciprian:

Daca ar fi sa ne uitam din perspectiva Knowledge Area si ce ai dat la examen, ti s-a parut ca a fost una “mai crunta” din punctul tau de vedere?

Mihai:

Nu cred. Vreau insa sa raspund la intrebarea de mai devreme: m-ai intrebat de nivelul de dificulatate si in ce masura seamana cu ce am invatat si daca m-a ajutat sistemul de invatare.

Rita este foarte buna, din punctul meu de vedere, stilul de formulare al problemelor este foarte apropiat. Mai putin faptul ca, in Rita, daca imi aduc aminte bine, erau destule si cu input, output si sincer nu prea am gasit aici.

In carte sunt multe intrebari teoretice pe care le identifici foarte usor, mai ales daca ai memorie vizuala. La examen ti-am zis sunt imbracate in context, in exemple. Adica multe situationale si “semisituationale” ca sa zic asa.

Asa, acum sa-ti raspund la cum am invatat eu. Tot procesul a durat cam 3 saptamani si ceva.

Eu am mai trecut o data prin Rita, anul trecut. Cursul l-am facut in noiembrie 2011, apoi in februarie am invatat, apoi m-am “defocusat” si scrisoarea de eligibilitate am depus-o prin martie sau ceva de genul, apoi am intrat in audit si am terminat prin iulie.

Ciprian:

Atat de mult auditul: din martie pana in iulie?

Mihai:

Nu mai stiu exact, se poate sa fi depus eu mai tarziu. In fine, aveam dreptul sa dau pana acum in iulie 2013.

Ciprian:

Oricum se schimba si standardul: se trece la editia a 5-a, asa ca mai bine acum.

Mihai:

Da, da, asa e. Deci m-am apucat de invatat in urma cu aproape un an. Si acum in prima faza am citit si am punctat ce mai invatasem anul trecut. Invatam in fiecare seara dupa munca, adica citeam din PM BOK capitolul, apoi Rita si apoi testele si in medie scoteam cam 80% – 82%.

Deci, pot spune ca aveam o intelegere. Este foarte buna Rita! De exemplu, daca inveti dupa Rita, e interesant cand recapitulezi sa punctezi pe Key Terms, acelea de la inceputul fiecarui capitol.

Sa-i stii pe toti sa-i explici si sa ai in minte un exemplu pentru fiecare. Daca faci asta si raspunzi si la peste 80% la intrebari eu zic ca esti ok cu capitolul respectiv.

Ciprian:

Deci tu zici ca 80% la intrebari combinat cu cunoasterea in detaliu a fiecarui termen relationat cu capitolul respectiv este cheia?

Mihai:

Da, este o abordare foarte buna! Da, e foarte important sa ai vocabularul. Daca nu ai lucrat foarte mult in proiecte si sa completezi toate documentele in engleza, nu ai un vocabular complet sau corect.

Pana la urma ideea cu cititul asta este sa reusesti sa-ti insusesti o intelegere in detaliu a termenilor. Pentru ca, in definitiv, cred ca asta se urmareste si la examen.

Uite, o diferenta este ca daca in testele Ritei iti dadeai seama ce a vrut sa spuna, dupa ce vedeai raspunsul era loc de interpretare. La examen mi s-au parut ca intrebarile erau foarte bine formulate, adica mai clare. Bine, poate sunt si subiectiv acum, poate daca fac din nou niste intrebari din Rita, mi s-ar parea mai clare.

Ciprian:

Oricum, cu siguranta le-ai face mult mai relaxat.

Mihai:

Da, asta e clar.

Revenind la procesul de invatare: am invatat 2 saptamani, am trecut prin toate Knowledge Areas. Imi era destul de greu sa fac in fiecare zi. Asa ca am facut 2-3 zile si una pauza, apoi de la capat.

Apoi am plecat din capitala 1 saptamana. M-am ocupat numai de chestia asta. In mare parte, am facut teste in saptamana asta. Verificam rezultatele si incercam sa imbunatatesc zonele la care greseam.

Am incercat sa inteleg cum sunt facute intrebarile si sa-mi dau seama din ce Knowledge Area este intrebarea, ce a vrut sa ma intrebe. In saptamana respectiva in total cam 4-5 teste complete.

Ciprian:

Zi-mi te rog de experienta cu testul lui Oliver. (Intr-o prima faza, Mihai rade si apoi raspunde)

Mihai:

Luni, in prima parte a zilei, am fost la tine si am discutat. Legat de test, stiam de el, il vazusem cand am dat testele. Nu stiu ce s-a intamplat, mi s-a blocat si nu l-am putut da, probabil m-ar fi ajutat sa-l  dau atunci. Si am zis ca lasa, e ok, mai citisem eu ceva mai demult si l-am lasat balta.

Luni seara, am zis hai sa fac si testul asta. Am facut testul lui Oliver, mi s-a parut ok, acceptabil. Ei bine, cand am inceput sa-l validez, la primele de 100 de intrebari eram peste 80%. La sfarsit, putin, astfel incat per total era in jur de 50%.

Asta cu o seara inainte de examen: am inceput pe la 7 seara, am terminat cu tot cu review pe la 12. Iti dai seama dupa ce m-am uitat si pe ce gresisem, pe la 2 m-am culcat, destul de suparat asa.

Dar si testul asta m-a ajutat pentru ca mi-a fixat niste lucruri. Testul are foarte multe intrebari teoretice si in plus la review am constatat ca multe raspunsuri erau cu referinte in alte materiale, nu in PM BOK, ceea ce intr-un fel m-a linistit pentru ca am zis ca nu aveam eu cum sa stiu lucrurile astea.

Fara sa pot sa-ti spun exact, perceptia a fost ca a acoperit unele zone pe care Rita nu le acoperea. Asa ca am zis bine, mai e ceva in plus. Oricum totul e bine cand se termina cu bine.

Ciprian:

Zi-mi ce ti s-a parut cel mai complicat in procesul de invatare? Din perspectiva timp, volum de invatare, materiale?

Mihai:

Probabil cel mai greu examen pe care l-am dat eu. O data din prisma volumului de invatat: eu relationam un test sau o certificare cu un examen de facultate serios. Aici volumul de cunostinte pe care trebuia sa-l asimilez a fost foarte mare.

M-a ajutat foarte mult experienta si experienta conforma cu ce zic ei. Daca ai experienta si nu este conforma, iar e mai complicat pentru ca esti tentat sa gandesti ca nu e bine cum zic ei, este bine cum zic eu.

Deci, o data pe volum ca este foarte mult de invatat. Apoi pe experienta: daca ai facut ceva si este conform, iar este bine. Altfel tinand cont ca certificarea asta este atat de vasta, este greu ca cineva sa aiba cunostinte pe toate Knowledge Areas.

Spre exemplu, eu in IT nu prea facem Procurement, nu facem cost, adica facem, dar costul la noi este Time&Material, adica om/ora. Lucrurile acolo sunt mult mai complexe. Pentru examen sunt proiecte mult mai mari la care trebuie sa te gandesti.

La noi (furnizor de servicii si produse software) ai un proiect pe un an de zile, cu un buget, altfel, de exemplu daca te gandesti la un proiect de constructii pe 3 ani, implica multe departamente, o armata de oameni, probleme mai complicate care intervin si tot asa. Este alta modalitate de abordare.

Apoi timpul pe care trebuie sa-l aloci invatatului. Daca stai in fiecare zi sa citesti, te cam doboara ritmul asta. Eu in a doua saptamana, daca nu luam o pauza, nu puteam. Adica poti, dar citesti si citesti de pomana, nu avansezi.

Mai este important si nivelul de limba engleza. Asa ca este o capcana sa nu intelegi corect sau sa interpretezi gresit. Plus atentie la detalii de genul: “not”, “best”, “except” si tot asa.

Din experienta mea cu testele pe care le faceam, observam ca dupa intrebarea 100 aveam cam 20-30 de intrebari unde greseam mai mult, adica zona de intrebari gresite era undeva dupa mijloc.

La examen cred ca a fost invers. Adica nu stiu raspunsul la fiecare intrebare, pentru ca rezultatul final nu-ti ofera nivelul acesta de detaliu, insa senzatia mea este ca primele intrebari au fost cele grele, cu sansa de a gresi. Asa am simtit!

Ciprian:

Un sfat in cateva cuvinte pentru cei ce urmeaza sa sustina acest examen si se pregatesc intens?

Mihai:

Sa invete! Sa aloce cat mai mult timp.  Sa invete termenii, sa stie procesele si sa aiba exemple pentru termeni si procese. Exemplul ajuta cel mai mult.

Mie imi este foarte greu, daca nu cumva chiar imposibil, sa tocesc si sa invat, astfel mereu ma raportam la exemple.

In plus, cred ca asa sunt si gandite intrebarile la examen. Si iarasi cred ca este bine sa se gandeasca logic, insa aici probabil este si o chestie personala, pentru ca fiecare este cu logica lui.

Ciprian:

Mihai, multumesc frumos! Felicitari inca o data!

Daca acest articol ti-a fost util, lasa-mi un comentariu si spune-mi care a fost experienta ta!

Inscrie-te la curs

Te afli la inceput de drum si esti interesat de obtinerea certificarii PMP sau CAPM?

Inscrie-te la urmatorul curs PMP / CAPM Exam Preparation folosind butonul de mai jos.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!